Lukupiirityöskentely (kesken)

Jokaiseen lukupiiriin kuuluu neljä henkeä. Opettaja jakaa teidät ryhmiksi. 

Lukupiirityöskentelyn vaiheet:

1. Opettaja esittelee teille "Tehtäväkeskeisen ryhmän vaiheet" sekä käsitteet "tavoitteellinen ryhmäkeskustelu" ja "neuvottelu esimerkkinä tavoitteellisesta ryhmäkeskustelusta"

2. Ryhmän ensimmäisenä tehtävänä on nyt valita yhdessä luettava teos. Valitkaa teos yhdessä erilaisista vaihtoehdoista keskustellen.

3. Luo kurssin Classroomiin uusi docs, jonka otsikoksi laitat "Lukupiirityöskentely" ja vastaa jatkossa tähän tiedostoon kaikkiin lukupiirityöskentelyyn liittyviin kysymyksiin. 

Tarkastele äsken käymäänne neuvottelua. 

a) Miten neuvottelusta huomasi, että ryhmä on vasta "muotoutumisvaiheessa"? Vai huomasiko tätä ilmiötä?

b) Miten tehtävään (kirjan valintaan) liittyvät tavoitteet toteutuivat? Keskustelitteko aidosti erilaisista vaihtoehdoista? Toitteko esille myös eriäviä mielipiteitä? Perusteltiinko ryhmässä mielipiteitä uskottavasti?

c) Millainen tunnelma ryhmässä vallitsi? Millainen toiminta paransi tunnelmaa? Millainen taas ei edistänyt hyvää tunnelmaa?

d) Oletko ensimmäiseen neuvotteluunne tyytyväinen? Arvioi neuvottelun onnistumista asteikolla 4-10 ja perustele arviosi. 

4. Kun teoksesta on luettu noin puolet...

Keskustelkaa, millaisia vaikutelmia teos on teissä herättänyt.

Tutustukaa keskustelun jälkeen ryhmäviestinnän rooleihin oppikirjasta ja pohtikaa, millaisia rooleja ja niihin liittyviä taitoja ryhmässänne esiintyi ja millaisessa roolissa olit itse. Käytä avuksesi oppikirjan sivuja 57 ja 63. Pohdi myös yleisellä tasolla, mitkä ovat vahvuutesi viestijänä ryhmässä ja mitkä taas ovat keskeisiä kehityskohtiasi. Kuinka vahvuutesi ja kehityskohtasi näkyivät lukupiirikeskustelussa?

5. Kun koko teos on luettu, pidetään n. 10 minuutin mittainen loppukeskustelu, joka videoidaan kännykällä. Katsotaan yhdessä läpi ryhmien videot ja tehdään tarkkailutehtävät oppikirjan sivulta 70 itse valittua ryhmää koskien.Suvi Vaarla: Westend (2019), 334 s.

Elinan perhe nauttii 1980 -luvun Suomen kiihtyvästä taloudellisesta noususta: isän firma menestyy, kotipaikaksi löytyy suuri talo Westendistä ja vanhempien varakas tuttavapiiri laajenee. Sitten koittaa 1990 -luvun lama, eikä perheessä mikään ole enää ennallaan. Hienosti rakennettu romaani sopii monenlaisille lukijoille.


Colson Whitehead: Nickelin pojat (2020), 222 s.

 1960 -luvun USA:ssa rasismi rehottaa ja rotuerottelulakeja on vasta alettu purkaa. Hyväsydämienen ja idealistinen musta koulupoika joutuu ilman omaa syytään koulukotiin, jossa lasten - ja varsinkin mustien lasten - kohtelu on armotonta, ja oppilaat joutuvat taistelemaan elämästään. Tarina on vaikuttava ja helppolukuinen.

Christiane F.:Huumeasema Zoo (1979), n. 350 s.

Tositapahtumiin perustuva omaelämäkerrallinen kuvaus 15-vuotiaasta tytöstä, joka tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja ajautuu vähitellen käyttämään heroiinia. Narkomaanin arki on pelkkää raadollista alamäkeä. Teos jää vaivaamaan pitkäksi aikaa eikä sitä voi suositella herkälle lukijalle. Romaani on ollut opiskelijoiden keskuudessa tykätty ja paljon valittu.


Kate Thompson: Yön eläjä (2010), n. 270 s.

Bobby on 14 -vuotias irlantilaispoika, jonka jengielämään kuuluvat huumeet ja rikokset. Äiti päättää pelastaa Bobbyn, ja perhe muuttaa syrjäiselle maaseudulle taloon, jonka edellinen asukas on kadonnut salaperäisesti. Bobbya maalaisympäristö ei voisi vähempää kiinnostaa, mutta sitten alkaa käydä selväksi, että kotitalossa kummittelee, ja ehkä paikalla on tapahtunut murha. Realistista kerrontaa ja fantasiaa sekoittava nuortenromaani. 
Olli Jalonen: Taivaanpallo (2018), n. 460 sivua

Finlandia -palkinnon voittanut seikkailukertomus, joka sopii vaativammankin lukijan makuun. Teosta luonnehditaan esimerkiksi näin: (Tekstin lähde

Tähtitieteilijän oppipojan tie vie Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen. Loisteliaassa romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa.Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja (1947), n. 200 sivua  


Teos koostuu aidoista päiväkirjamerkinnöistä, joita teini-ikäinen Anne tekee Salaisessa siivessä, johon hänen juutalaistaustainen perheensä on piiloutunut natseilta. Elämä tiiviissä, tarkoin salatussa yhteisössä ei ole aina helppoa. Päiväkirja jää kesken, sillä lopulta natsit löytävät Salaisen siiven. Anne Frank menehtyi maaliskuussa 1944 Bergen-Belsenin keskitysleirillä. Romaani ei sovellu herkälle lukijalle. Teos on ollut opiskelijoiden keskuudessa pidetty ja paljon valittu.Marko Hautala: Leväluhta (2018), 320 s.

Kotimaista laatukauhua. Meeri palaa vuosien jälkeen lapsuudenkotiinsa - tietämättä oikeastaan itsekään miksi. Muistot menneestä eivät ole kauniita: isä on tehnyt itsemurhan, äiti on sairastunut skitsofreniaan ja pikkuveli on suljettu mielisairaalaan. Mitä oikein tapahtui ja miksi? Miten perheen elämään liittyy läheinen suohauta ja sen uumenissa elävä jokin? Marko Hautalan romaaneita on toisinaan vaivannut hienoinen sekavuus, mutta tässä lukija pysyy kärryillä alusta odottamattomaan loppuun saakka.Salla Simukka: Jäljellä (2012), n. 220 s.

Opiskelijan vinkkaama herkkupala dystopiakirjallisuuden ystävälle. Eletään tulevaisuuden Suomessa, jossa nuoret on jaoteltu erilaisiin ryhmiin taipumustensa mukaan. Emmi ei tunnu kuuluvan mihinkään ryhmään, ja hän kokee olevansa ulkopuolinen. Ympäristöönsä kyllästynyt Emmi päättää karata, mutta kukaan ei tule etsimään häntä. Kotiin palattuaan tyttö huomaa, että kaikki maailman ihmiset ovat kadonneet - vain hän näyttää olevan jäljellä. 
Edouard Louis: Ei enää Eddy (2019), 190 s.

Vaikuttava kuvaus homoseksuaalista pojasta, joka elää pienessä äärimmäisen köyhässä ja suvaitsemattomassa ranskalaiskylässä. Lue lisää teoksesta esimerkiksi  täältä. Teos voi olla ravisutteleva lukukokemus hyvin monenlaisille lukijoille - myös heille, jotka eivät lue kovin paljon. Ope antaa kirjalle vahvan suosituksensa.
S.K. Tremayne: Äänet (2020), n. 400 s.

Juuri eronnut nainen muuttaa ystävänsä kotiin, joka on täynnä älyteknologiaa. Nopeasti kodin pienet avustajat alkavat kiusata naista ja uhkaavat tuhota hänen koko elämänsä. Kelpo trilleri on varsin koukuttavaa luettavaa myös vähän lukevalle. Onko päähenkilö tullut hulluksi vai vainoaako joku häntä oikeasti? Viihteellinen kokonaisuus voi olla pakko ahmia yhdeltä istumalta.