Johdanto vaikuttamaan pyrkiviin teksteihin: teksti ja arvot

Millaisia tunteita ja ajatuksia seuraavat videot herättävät sinussa? Asetu asennejanalle.
Arvot näkyvät tekstin valinnoissa

Vaikuttamaan pyrkivien tekstien analyysin perusta on usein tekstien välittämän arvomaailman havaitseminen. Tekstit tarjoavat arvoja ja vetoavat lukijan arvoihin. Katso aihetta selventävä prezi-esitys täältä.Teksti on valintojen tulos

Erilaisten tekstien luotettavuutta arvioitaessa on syytä huomata, että mikään teksti ei ole todellisuuden peilikuva. Usein onkin hyödyllistä kysyä, mitä tekstissä voitaisiin sanoa mutta ei sanota. Teksti on aina valintojen tulos: joitakin näkökulmia asiaan tuodaan esille, mutta toisia ei huomioida. Kyse ei ole useinkaan siitä, että lukijaa yritettäisiin tarkoituksellisesti johtaa harhaan vaan siitä, että näkökulman rajaaminen on pakollista. Esimerkiksi uutiskuva esittää tietyn kohteen, mutta kuvan ulkopuolella oleva jää lukijalta näkemättä. Etnisten ryhmien välistä mellakkaa käsittelevässä uutisessa saatetaan haastatella poliisia ja asiantuntijoita, mutta varsinaisten osallisten näkökulmia ei ehkä tuoda esille.

Esimerkiksi Johanna Tukiaisen tanssiesityksestä voitaisiin kirjoittaa hyvin monin tavoin:

A) (lisäys minun) Vaaleatukkainen nainen on pukeutunut säihkyvään vartaloa myötäilevään paljettimekkoon, jollaisia Suomessa näkee vain harvoin etenkään tammikuun pakkasilla. Pitkä platinanvaalea tukka hulmuaa puolelta toiselle, kun nainen heiluttaa päätään musiikin tahdissa. Punaiset huulet suipistuvat.

Nainen keinuu vihjailevasti. Välillä vaaleaverikkö hymyilee yleisölle, joka huutaa hänen nimeään. Lavan eteen, aivan kosketusetäisyydelle, on kerääntynyt joukko innokkaita miehiä: “One more time! One more time”, yksi miehistä huutaa. Ujommat fanit kerääntyvät miesjoukon taakse ottamaan kuvia ja videoita yhdestä Suomen tunnetuimmasta naisesta.

B) (lisäys minun) “Maksoin tästä 8 euroa. Meinaako ne vielä tulla lavalle!”, vahvasti humaltunut mies huutaa hakkaavan musiikin yli. Illan esiintyjän toista settiä on odotettu pian tunti. Vihdoin, ravintolahenkilökunnan ja kuvausryhmän sitkeän maanittelun jälkeen, kaksi iltapukuihin sonnustautunutta naista laahustaa lavalle.

Antavista asuista pursuaa ruumiinosia, jotka yleensä pidetään julkisilla paikoilla piilossa. Lavalla toinen naisista alkaa saarnata puolityhjälle yökerholle. Yleisö huutaa: “V*u, pää kiinni!”. Valtaosa huutelusta on alatyylistä, painokelvotonta. Yleisön joukosta pomppaa nainen lavalle. Hän riistää mikrofonin saarnaajan kädestä ja kiikuttaa sen baaritiskille.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9434189


Keskustellaan yhdessä seuraavien tekstien vaikuttamistavoista ja arvomaailmasta: 


Teksti A


a) Mikä on tekstin tekstilaji? Mistä tämän huomaa?

b) Analysoikaa tekstin lukijakontekstia: Kenelle teksti on suunnattu? Kenelle tekstiä taas ei ainakaan ole suunnattu? Miten kohderyhmän huomiointi näkyy tekstissä?

c)Tekstin vaikuttavuus perustuu pitkälti siihen, että katsoja samastuu sankarihahmoon. Millaisena sankarihahmo/ sankarihahmot esitetään?

d) Pohdi kuvauksesi perusteella, millaisia arvoja sankarihahmo ilmentää. 

e) Mitä itse ajattelet arvomaailmasta? Onko sinun helppo samastua sankariin?


Teksti B


a) Mikä on tekstin tekstilaji? Mistä tämän huomaa?

b) Analysoikaa tekstin lukijakontekstia: Kenelle teksti on suunnattu? Kenelle tekstiä taas ei ainakaan ole suunnattu? Miten kohderyhmän huomiointi näkyy tekstissä?

c) Millaisia tekstin ihmiset ovat ja millaista elämää he elävät? Miksi heidät halutaan esittää tällaisina?

d) Millaiset asiat tekstissä esitetään tavoittelemisen arvoisina? Miten voisit siis luonnehtia tekstin arvomaailmaa?

e) Vetoaako teksti arvomaailmoineen sinuun? Miksi vetoaa/ ei vetoa?