Kuvan lähde

Kurssin lukutaitovastaukset

1. Löydät ensimmäisen Lidlin mainoksen kontekstualisointia koskevan lukutaitovastauksen mallivastauksineen kurssin Classroomista.

Lukutaitovastaus 2

2. Tee YO-tehtävä 4.2. täältä ja käytä apunasi hyvän vastauksen piirteitä, jotka löydät  täältä. Huomioi vastausta tuottaessasi seuraavat asiat:

  • Vastauksen suositeltu merkkimäärä on pieni (2500 merkkiä), ja tämän laajuinen lukutaitovastaus on yleensä noin 4-5 kappaletta pitkä. Suositusmerkkimäärä voi myös ylittyä.
  • Olennaista on ryhmitellä tekemäsi havainnot ehjiksi kappaleiksi, joista jokainen alkaa kokoavalla ydinvirkkeellä. Yhdessä kappaleessa avataan aina yhtä päähavaintoa.
  • Vastaus, joka on ainoastaan "hyvän vastauksen piirteitä" kokoava lista, hylätään. Tarkoitus on, että nimenomaan avaat laajasti, kuinka jokin hyvän vastauksen piirteissä mainittu piirre tarkalleen näkyy tekstissä.
  • Käytä vastauksessasi sopivia käsitteitä, jotka löydät esimerkiksi Särmä-käsikirjasta ja Jukola-käsikirjasta. Tarvitset ainakin runoanalyysin käsitteitä ja audiovisuaalisen tekstin analyysin käsitteitä. Ohessa esimerkkejä käsitteistä, jotka voivat olla tarpeellisia (lista ei ole tyhjentävä ja toisaalta sinun ei ole pakko käyttää kaikkia listan käsitteitä):


         Runossa:


      -säe ja säkeistö

        -runon puhuja

       - runon sinä

       - vertaus

       - metafora

        -personifikaatio eli elollistaminen

     

        Musiikkivideolla:


      -päähenkilö

      - miljöö

      -kohtaus, otos, leikkaus

     - kuvakoot

     - värimaailma

    

         Molemmissa:


     -motiivit

         -pääteema ja sivuteemat  • Sisällytä vastaukseesi myös kokonaistulkinta runosta, musiikkivideosta ja niiden teemoista. Kuka tai mikä "muruseni" on? Miksi nainen videolla toimii kuten toimii?