Kuvan lähde

Tuotetaan tekstejä novellin pohjalta

1. Tutustutaan ensin erilaisia tekstityyppejä koskevaan esitykseen täällä ja tehdään myös tekstityyppejä koskevat tehtävät soveltuvin osin.


2. Lue novelli Junarutiineja täältä.

a) Tarkastelkaa naishahmoa novellin päähenkilönä. Millaista huomiota nainen antaa miehelleen? Luokittele huomion tyyppejä. Miksi nainen toimii näin?

b) Millaista huomiota nainen suuntaa ympäristöönsä? Mitä tämä voisi kertoa hänen mielentilastaan?

c) Mitä mies tekee kännykällä ja miksi hän käy toistuvasti WC:ssä?

d) Luonnehdi edeltävien havaintojesi pohjalta, millainen kuva pariskunnan vuorovaikutuksesta ja elämäntilanteesta välittyy. Miksi vuorovaikutusta ei voida pitää onnistuneena?


3. Tuota erilaisia tekstityyppejä ja tekstilajeja edustavia tekstejä novellin pohjalta. Käytä mielikuvitusta!

a) Tuota naisen päiväkirjamerkintä, jossa hän kertoo päivän kulusta sen jälkeen, kun pariskunta on päässyt määränpäähänsä. Tee tekstistä tekstityypiltään kertova.

b) Kirjoita novellin mieshahmosta henkilökuvaus, jossa luonnehdit esimerkiksi hahmon ulkonäköä ja kiinnostuksenkohteita. Kuvaus on osana miehestä ja naisesta kertovaa romaania. Tee tekstistä tekstityypiltään kuvaava.

c) Kuvittele, että nainen ja mies menevät parisuhdeterapiaan, jossa terapeutti antaa heille ohjelistan keinoista parantaa pariskunnan suhdetta. Tuota lista ja käytä ohjaavaa tekstityyppiä.

d) Kuvittele, että miehen rakastaja lähettää hänelle tekstiviestin, jossa tämä kertoo, miksi miehen tulisi erota vaimostaan. Tuota tekstiviesti ja hyödynnä argumentatiivista tekstityyppiä.

e) Onko rakkaus aina vaikeaa? Tuota tekstityypiltään pohtiva, 1-2 kappaletta pitkä teksti, joka voisi olla osa YO -esseetä.