Kirjoitetaan toisen tekstin pohjalta, osa 2

Maalaus: Ricard J Tovar

Seuraava teksti on kuvitteelinen yleisönosastokirjoitus eli mielipidekirjoitus, joka on julkaistu 25.1.2018 kuvitteellisessa sanomalehdessä. Lue teksti ja kirjoita sille sitten portfolioosi vastine, jossa otat kantaa kaikkiin tekstin pääväitteisiin. Oletus on, että lukija ei tunne pohjatekstiä, joten sinun on referoitava sitä omin sanoin ennen kuin voit esittää väitteesi.


-Aloita vastineesi oikeaa viittaustekniikkaa käyttäen: Nimimerkki huolestunut äiti kertoo 25.1.2018 julkaistussa yleisönosastokirjoituksessaan “Lukion äidinkielen opetus kaipaa uudistuksia”...

-Muista selostava ote, joka näkyy esimerkiksi seuraavanlaisina ilmauksina: “esimerkiksi nimimerkin mukaan, nimimerkki korostaa, huolestunut äiti toteaa”


Lukion äidinkielen opetus kaipaa uudistuksia


Olen juuri lukionsa aloittaneen opiskelijan äiti ja seuraan kauhistuneena, millaiseen suuntaan lukion äidinkielen opetus on kehittymässä. Kursseilla luetaan vain harvoin kokonaisia romaaneja, vaikka minun lukioaikoinani 1970 -luvulla meillä oli jokaisen kurssin aikana ainakin kaksi romaania luettavana.

Opetuksessa ei enää lainkaan huomioida Suomen kirjallisuuden suuria merkkiteoksia. Minusta jokaisen lukiolaisen tulisi lukea ainakin Seitsemän veljestä ja Kalevala kannesta kanteen, jotta hän voisi sanoa olevansa aidosti sivistynyt. Nyt luetetaan vain kaikenmaailman dekkareita ja nuortenkirjoja.

On myös käsittämätöntä, että äidinkielen tunneilla analysoidaan kuvia ja videoita. Miten nämä liittyvät äidinkieleen? Eikö kaunokirjallisuuden analyysi olisi tärkeämpää? Kyllä nuoret katsovat netin kuva- ja videomassaa aivan riittävästi ilman, että sitä toljotetaan vielä koulussakin. Minun lukioaikoinani moiseen turhuuteen ei todellakaan käytetty aikaa.

Viimeinen ehdottomasti huono uudistus on se, että oppilaiden annetaan kirjoittaa tietokoneella. Miten käy heidän käsialansa? Kuinka moni lukiolainen osaa tuottaa kaunista kaunokirjoitusta? Näyttää, että nuoret eivät osaa enää edes tavuttaa, koska tietokone tavuttaa heidän puolestaan. Kasvatamme näin laumaa, jolta puuttuvat yleissivityksen perustavat kulmakivet.


Nimimerkki: Huolestunut äiti