Romaanitehtävä

Voit valita kurssin romaanin kolmesta eri vaihtoehdosta. Tarjolla olevat romaanit käsittelevät tavalla tai toisella kysymyksiä identiteetistä. Jokaiseen romaaniin liittyy oma tehtävänantonsa. 


Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (2018), n. 200 s.

Suurelta osin tositapahtumiin perustuva kuvaus Suomen sisällisodasta kahden pienen lapsen silmin. Jari -pojalla on kaksi mummoa, jotka asuvat vastakkaisilla puolilla koskea. Toisen mummon perhe on ollut sodassa punaisten puolella kun taas toisen perhe edustaa varakasta, valkoisia tukenutta porvaristoa. Romaanissa kuvataan hauskasti pienen Jari -pojan leikkejä kahden päivän ajalta ja toisaalta teoksessa eletään mummojen synkkäsävyisissä sotamuistoissa. Mukaan mahtuu koko ihmiselämän tunteiden skaala: iloa, pelkoa, surua ja vihaa, joka ei laannu vuosikymmenissäkään. Raikas ja erilainen sisällissotakuvaus.
Tehtävänanto: Vertaile, millaisen kuvan romaani "Kosken kahta puolta" välittää punaisia tukeneesta ja valkoisia tukeneesta suomalaisesta. Kirjoita vähintään 3000 merkkiä pitkä vastausteksti.


Edouard Louis: Ei enää Eddy (2019), 190 s.

Vaikuttava kuvaus homoseksuaalista pojasta, joka elää pienessä äärimmäisen köyhässä ja suvaitsemattomassa ranskalaiskylässä. Lue lisää teoksesta esimerkiksi  täältä. Teos voi olla ravisutteleva lukukokemus hyvin monenlaisille lukijoille - myös heille, jotka eivät lue kovin paljon. Ope antaa kirjalle vahvan suosituksensa.
Tehtävänanto: Tarkastele, kuinka romaanin "Ei enää Eddy" päähenkilö suhtautuu häntä lapsuudessa ja nuoruudessa ympäröivään yhteisöön. Kirjoita vähintään 3000 merkkiä pitkä vastausteksti.


Elizabeth Acevedo: Runoilija X (2019), n. 370 s.

Kyseessä on säeromaani, joka on nopealukuinen mutta välttämättä erityisen helppo. New Yorkin Harlemissa elävä tyttö nauttii kirjoittamisesta, tutustuu seksuaalisuuteensa ja selventää välejään uskontoon. Palkittu nuortenkirja vetää mukaansa myös vähemmän lukeneen.Tehtävänanto: Tarkastele romaanin "Runoilija X" päähenkilön arvomaailmaa. Kirjoita vähintään 3000 merkkiä pitkä vastausteksti.