Tietoa välittävä esitelmä

Tee ensin esiintymiseen liittyvät johdantotehtävät täältä.

Katso ensin oheinen  prezi-esitys nonverbaalisen viestinnän roolista osana puhe-esitystä.

                           Kuvan  lähde


1. Tee esitelmäsi aiheesta, joka kiinnostaa sinua. Esitelmän pituus on n. 10 minuuttia, joten rajaa aihettasi tarvittaessa. Paras tapa selvittää esitelmän todellinen kesto, on puhua se ääneen harjoitusmielessä.

2. Etsi aiheestasi tietoa. Luotettavia tietolähteitä ovat tieteelliset julkaisut, esimerkiksi sähköisessä muodossa olevat väitöskirjat. Etsi tietoa monipuolisesti erilaisista lähteistä. 

3. Muista kuitenkin kohdentaa esitelmäsi valitulle yleisölle. Mikä juuri tätä yleisöä aiheessa voisi erityisesti kiinnostaa? Millaista taustatietoa yleisöllä luultavasti on aiheesta jo valmiiksi? Mitkä asiat (esim. käsitteet) kannattaa avata yleisölle, vaikka ne sinulle olisivatkin itsestäänselviä?

4. Valitse, millaisia havainnollistamisen tapoja käytät työsi tukena. Esitelmän voi tehdä esim. Google Driven avulla, Powerpoint-pohjalle tai Prezi-pohjalle. Havainnollistamispohjan käyttäminen ei ole pakollista, mutta se on plussaa. Muista myös kuvat, videot, havainnollistavat esineet jne.

5. Suunnittele esitelmäsi rakenne. Esitelmää ei kannata kirjoittaa sanasta sanaan paperille, koska silloin ajaudut helposti suoraan paperista lukemiseen, mikä on kiellettyä. Pyri luontevuuteen. Tee jäsennelty tukisanalista, joka voi näyttää esimerkiksi tältä:


Aihe: Maatiaiskissa lemmikkinä

1. Käsitteen selventäminen

2. Kissan ruokinta

-kissaan ihanteellisen ruokavalion koostumus

-huonot ruokavaliot ja huonon ruokavalion seuraukset kissalle

3. Kissan ulkoiluttaminen

-valjaissa ulkoiluttaminen

-kissan vapaana pitämisen riskit

4. Virikkeiden tarjoaminen sisätiloissa

-kissan kanssa leikkiminen ja kissojen lelut

-kaksi kissaa toistensa seurana?

5. Kissan terveydestä huolehtiminen

-steriloiminen

-rokotteet

-matolääkitys

-merkkejä siitä, että kissa on sairas

6. Kissa ilon lähteenäKuvan  lähde


6. Kiinnitä esitelmässäsi erityistä huomiota aloitukseen,lopetukseen ja siirtymiin.

  •  Puhe ei "vain ala", vaan heti alussa kuulijoiden huomio kiinnitetään puhujan pääväitteeseen. Kokematon puhuja voi käydä  puheessa suoraan asiaan: "Tänään kerron teille maatiaiskissasta lemmikkieläimenä."Voit myös aloittaa esimerkiksi kuulijoihin vetovalla kysymyksellä tai esimerkillä käytännön elämästä. 
  • Myös lopetuksen tulee olla suunniteltu. (Huono lopetus on esimerkiksi "Noooo...eipä mulla sit kai ollu muuta.")
  • Osoita selkeästi, kun siirryt puheessasi aiheesta toiseen. Näin kuulija pysyy helpommin mukana. Esim. "Seuraavaksi kerron kissan ruokailutavoista..." "Lopuksi haluan vielä esitellä, mitä iloa kissa on tuonut elämääni"


7. Harjoittele puhettasi etukäteen!


Lisätietoa puheen aloituksesta, lopettamisesta, puheen harjoittelemisesta, puheen jäsentämistavoista jne. löydät  täältä.