Kurssin lukutaitovastaukset

Kuvan lähde


Ennen kuin alat tuottaa kurssin lukutaitovastauksia, kertaa lukutaitovastauksen kirjoitustekniikka täältä.


Ensimmäinen lukutaitovastaus: 

Lyhytelokuvan analyysi

Katso lyhytelokuva Fantasia  täältä.

Tutustu lukutaitovastauksen tyypillisiin ongelmakohtiin  täältä

1. Lue läpi oheinen vastausteksti ja tee tekstiin liittyvät tehtävät. Tehtävänanto on ollut seuraava: Millaisen kuvan lyhytelokuva välittää nuoruudesta? Kirjoita vähintään 4500 merkkiä pitkä vastausteksti. Maksimipistemäärä on 30 pistettä.


Lyhytelokuva Fantasia (2017) käsittelee poikaa, joka haluaa syödä pitsaa. Poika on tottunut vanhempiensa kanssa syömään pelkkää perunaa, ja pitsa olisi hänelle suurta vaihtelua. Elokuva on aika perinteinen.

Pojan elämä on todella kurjaa, koska hänellä ei ole rahaa edes pitsaan ja hänen on pakko syödä vain perunaa. Elokuvasta huomaa, että se ei sijoitu nykyaikaan. Nykyajan nuori pystyy tuskin ymmärtämäänkään, miten vaikeaa pojan elämä on maalla ja miten urhoollinen poika on, koska hän jaksaa silti yrittää. Nykyajan nuoret ovat harvoin yhtä neuvokkaita kuin elokuvan poika.

Elokuvan alussa poika ampuu perunoita. Sitten hän kerää pulloja saadakseen rahaa.Kun poika on viimein saanut kokoon 20 markkaa, hän menee paikalliseen pitseriaan ostamaan pitsan. Pojalla on kuitenkin suuria vaikeuksia pitsan kanssa ja pitsa kastuu. Mopokin hajoaa matkalla, mutta poika pääsee kuitenkin lopulta kotiin, sillä isä auttaa poikaa matkalla. Koko perhe syö yhdessä pojan tarjoamaa pitsaa. Pitsassa on hiekkaa, mutta pojan vanhemmat ovat aika ymmärtäväisiä eivätkä sano hiekasta mitään. Pojan vanhempien mielestä pitsa on aivan hyvää.

Pojalla ei ole sisaruksia eikä elokuvassa tuoda myöskään esille, että pojalla olisi kavereita. Elokuvan teemana on selvästi nuoruus.


a) Miten hyvin vastaus täyttää tehtävänannon?

b) Poimi vastauksesta kohdat, joissa kirjoittaja referoi pohjatekstiä. Miten onnistuneenä pidätte referoivia osuuksia?

c) Poimi vastauksesta kohdat, joissa kirjoittaja tuo asiaankuulumattomasti esille omia mielipiteitä.

d) Miten kirjoittaja käyttää tehtävänantoon liittyviä käsitteitä?

e) Minkä pisteen antaisitte vastaukselle asteikolla 4-10? Perustelkaa pistemäärä.


2. Kirjoita oma lukutaitovastaus Fantasia -elokuvan pohjalta. Lukutaitovastauksen tehtävänanto: Millaisen kuvan lyhytelokuva välittää nuoruudesta? Kirjoita vähintään 4500 merkkiä pitkä vastausteksti. Maksimipistemäärä on 30 pistettä.

Vastauksessasi voit hyödyntää esimerkiksi seuraavanlaisia apukysymyksiä, mutta lista ei ole tyhjentävä eikä sinun tule käsitellä kysymyksiä tässä esitellyssä järjestyksessä. Luo vastaukselle itse looginen rakenne, jossa yhdessä kappaleessa käsitellään yhtä asiaa.

a) Analysoi päähenkilön toimintaa. Mitä se kertoo nuoruudesta?

b) Analysoi päähenkilön ja sivuhenkilöiden välistä suhdetta ja sivuhenkilöiden toimintaa. Millaisen kuvan nuoruudesta elokuva välittää sivuhenkilöiden avulla?

c) Analysoi elokuvan keskeisiä motiiveja ja niiden symbolisia merkityksiä. Millainen kuva nuoruudesta välitetään motiivien avulla?

d) Analysoi elokuvan miljöökuvausta. Kiinnitä huomiota myös valaistukseen ja värimaailmaan. Millaisen kuvan elokuva välittää nuoruudesta miljöökuvauksen avulla?

e) Tarkastele elokuvan auditiivisia elementtejä (esimerkiksi hiljaisuus, musiikki, tehosteäänet). Miten näiden elementtien avulla tuetaan nuoruuden kuvausta?

-Älä unohda leikkauksen ja kuvakokojen analyysia tarvittaessa ja muista käyttää kohtauksen käsitettä. Huomaa, että esimerkiksi leikkauksen ja kuvakokojen analyysi ohittaa tehtävänannon, mikäli et kiinnitä sitä nimenomaan nuoruuden tarkasteluun.