Lukutaitovastauksen kirjoitustekniikan kertausta


Katso lyhytelokuva Scar Shaped Star  täältä.

Tutustu lukutaitovastauksen tyypillisiin ongelmakohtiin  täältä

1. Lue läpi oheinen vastausteksti ja pohdi, kuinka luonnehdinnat lukutaitovastauksen ongelmakohdista sopivat tekstiin. Lukutaitovastauksen tehtävänantona on ollut pohtia, millaisen kuvan lyhytelokuva välittää päähenkilöstään ja millaisten keinojen avulla kuva rakennetaan.


Lyhytelokuva Star Shaped Scar kertoo Jasmin Britney -nimisestä tytöstä, joka on todella pinnallinen. Jasminilla on valtava määrä hinnakkaita merkkikenkiä ja "prinsessamekkoja". Lisäksi nuori nainen, joka on vaikeasti vammautunut, käyttää voimakasta meikkiä ja kertoo itse, että mitä enemmän meikkiä on kasvoilla, sitä parempi. Katsojan on vaikeaa ottaa hahmoa kovin vakavasti, sillä tämä keskittyy kaikki päivät aivan tyhjänpäiväisiin asioihin. Ei se, että on vaikeasti vammautunut, minusta riitä puolustukseksi sille, että pää on tyhjä kuin tuulitunneli. Voisihan Jasmin Britney esimerkiksi kehittää itseään vaikkapa lukemalla hyvää kaunokirjallisuutta.

Jasmin Britneyn hahmo vetoaa kyllä myös katsojan tunteisiin ja herättää sääliä ja myötätuntoa elokuvan kohdassa, jossa päähenkilö kertoo vammautumisensa tarinan. Jasmin on ollut aivan tavallinen pikkutyttö, joka halusi kioskiin ostamaan karkkia mutta matkalla hän jäikin auton alle. Aluksi näytti siltä, että Jasmin selvisi vaikeasta kolarista pelkällä säikähdyksellä, mutta sitten selviääkin, että hän on käytännössä menettänyt liikutakykynsä. Jasmin voi liikuttaa kasvojaan mutta muuten hän ei pysty liikkumaan lainkaan.  Tässä vaiheessa jokainen katsoja varmasti säälii Jasminia. Jasminin ääni on elokuvassa kumallinen ja hahmo puhuu aika hitaasti. Omituinen ääni voi johtua vammasta mutta toisaalta tätä ei voi varmasti tietää. Ehkä Jasmin oli hidas puhuja jo lapsena.

Jasminin henkilöhahmosta saadaan tietää myös, että hänellä on vaaleat hiukset ja siniset silmät. Jasminin päivärytmi on kummallinen: hän saattaa mennä nukkumaan vasta seitsemältä ja herää iltapäivällä. Jasmin syö karkkia lähes joka päivä. 

Elokuvasta emme voi tietää, onko Jasminin elämä totta. Jasmin voi aivan hyvin valehdella asioita haastateltavalle, eikä katsoja voi tarkistaa tätä. Esimerkiksi karkin syöminen kuulostaa kyllä aika epäuskottavalta.

Kokonaisuudessaan Jasminista välittyy kuva erittäin pinnallisena ihmisenä, jonka elämän sisällön muodostavat kengät ja prinsessamekot. 
2. Kirjoita oma lukutaitovastaus, jossa noudatat tarkasti seuraavia ohjeita. Huomaa, että sinun tulee käyttää ohjeissa mainittuja käsitteitä ja etene annetun kappalejaon mukaan. Katso, että jokaisessa kappaleessa on ydinvirke.

Tehtävänanto: Millaisen kuvan lyhytelokuva välittää päähenkilöstä ja millaisten keinojen avulla kuva rakennetaan? Kirjoita vähintään 4000 merkkiä pitkä vastausteksti. Vastauksen maksimipistemäärä on 18 pistettä.

Kappale 1: Kerro elokuvan nimi ja aihe ja kerro jo tässä vaiheessa, millaisia teemoja elokuva käsittelee.

Kappale 2Millainen kertoja elokuvassa on? (Kertojatyyppejä ovat esimerkiksi kaikkitietävä kertoja, minäkertoja jne.) Millainen kuva Jasmin Britneystä välittyy kertojaratkaisun myötä?

Kappale 3: Onko elokuva yksiääninen vai moniääninen? Miten ratkaisu näkyy elokuvassa? Millainen kuva päähenkilöstä välittyy ratkaisun vuoksi?

Kappale 4: Tarkastele miljöökuvausta ja henkilön kuvaamista kameralla elokuvan alussa. Millaisiin asioihin kiinnitetään huomiota? Mistä otetaan lähikuvia? Millainen kuva henkilöhahmosta välittyy elokuvan alussa näiden kuvausratkaisujen ansiosta?

Kappale 5: Miten miljöökuvaus muuttuu elokuvan alun jälkeen? Miten ja miksi miljöökuvauksessa hyödynnetään vastakkainasettelua? Millainen kuva päähenkilöstä nyt välittyy?

Kappale 6: Elokuvan miljöökuvausessa toistuvana motiivina esiintyy lasipurkkiin suljettu Helinä -keiju. Mitä keijun avulla halutaan ehkä kertoa päähenkilöstä? Miksi keijua kuvataan toistuvasti?

Kappale 7: Analysoi elokuvan kerrontaa. Millainen aukkokohta kerrontaan on aluksi jätetty? Miksi kerronnassa on aukko? Mikä on elokuvan yllättävä käännekohta? Miten katsojan ajatukset päähenkilöstä voivat muuttua käännekohdan jälkeen?

Kappale 8: Elokuvan kehyskertomukseen on upotettu sisäkertomus. Analysoi sisäkertomusta erikseen. Miten katsojaan vaikuttaa se, että kertomus kerrotaan eläytyen lapsen näkökulmasta? Miten kertoja havainnollistaa kertomaansa? Mikä vaikutus tarkalla havainnollistamisella on katsojaan? Millainen kuva päähenkilöstä syntyy? Pohdi, kuinka sisäkertomus noudattaa ja toisaalta ei noudata perinteistä draaman kaarta. Mikä vaikutus tällä on kuvaan, joka katsojalle syntyy päähenkilöstä?

Kappale 9: Miten elokuvan äänimaailma tukee kerrontaa? Millaisia ääniä kuuluu ja miksi ne kuuluvat juuri silloin kuin kuuluvat?

Kappale 10: Kontekstualisoi elokuva. Millaiselta Jasmin Britneyn hahmo todennäköisesti vaikuttaa elokuvan alussa tyypillisestä 2010 -luvun suomalaisesta katsojasta? Miten näkökulma muuttuu elokuvan kulussa vai muuttuuko se? Mitä elokuvalla yritetään sanoa?