Voimavarani ja suuntani kohti tulevaisuutta

Kuvan lähde


Otsikoi tekstisi  "Voimavarani, tavoitteeni ja unelmani", mutta voit keksiä myös aivan oman otsikon.

Voit kirjoittaa aiheesta hyvin vapaastikin, mikäli olet jo pitkällä kirjoittamisessa ja äidinkielen arvosanasi on yleensä vähintään 8. Mikäli äidinkielen arvosanasi on alle 8, sinun kannattaa noudattaa seuraavaa kappalejakosuunnitelmaa. Muista, että jokaisessa kappaleessa pitäisi olla ainakin 5-8 virkettä. Taitava kirjoittaja vaihtelee kappaleiden pituutta. Huomaa, että voit kirjoittaa jokaisesta tarjotusta aiheesta useammankin kappaleen verran.

Kirjoitelmien sisältö voi olla hyvinkin henkilökohtainen, joten tekstejä ei lueta ääneen luokalle.


1. Kerro ensimmäisessä kappaleessa tärkeimmästä voimavarastasi. Mikä on tärkein voimavarsi ja miten se näkyy arjessasi? Anna runsaasti käytännön esimerkkejä.

Kappaleen esimerkkialku: Tärkein voimavarani on tällä hetkellä perheeni.

2. Poimi seuraavaan kappaleeseen voimavaroja, jotka myös näkyvät elämässäsi ja kerro niistä tarkemmin. Annan runsaasti käytännön esimerkkejä.

Elämässäni näkyvät myös seuraavat voimavarat...

3. Kirjoita seuraavassa kappaleessa tavoitteistasi esimerkiksi kouluun tai johonkin harrastustoimintaan liittyen. Miten haluaisit esimerkiksi parantaa koulumenestystäsi kahdeksannella luokalla? Mitkä oppiaineet ja asiat ovat erityisiä kehityskohteita? Tavoitteletko ehkä jotakin tiettyä suoritustasoa harrastuksessasi? Vai ovatko tavoitteenaasi vaikkapa terveemmät elämäntavat? 

Kappaleen esimerkkialku: Tämän lukuvuoden alussa tavoittelen...

4. Kerro, mistä unelmoit lähitulevaisuudessa tai kaukaisemmassa tulevaisuudessa. Unelmasi voivat olla hyvinkin mielikuvituksellisia. Unelmoidessa ei rajoja tunneta! Kuvaa unelmiesi kohteita konkreettisin esimerkein. Jos esimerkiksi unelmoit tietynlaisesta autosta, kerro lukijalle tarkoin ja elävästi, millainen auto olisi. 

Kappaleen esimerkkialku: Tällä hetkellä unelmoin...

5. Millaisia pelkoja sinulla on tulevaisuuteesi liittyen? Jokaisella on pelkoja ja ne voivat koskea esimerkiksi opiskelua, harrastuksia ja ihmissuhteita. Mistä pelkosi johtuvat? Ovatko ne mielestäsi realistisia? Viimeisimpänä käsittele sitä, kuinka voisit voittaa pelkosi.

Kappaleen esimerkkialku: Pelkään, että tulevaisuudessa...

6. Kirjoita tekstisi lopetukseksi kappale, jossa kerrot yleisellä tasolla, mitä odotat seuraavalta lukuvuodelta niin koulussa kuin kotona. Miltä kahdeksannen luokan aloittaminen tuntuu?  Miksi? Mitkä voisivat olla lukuvuoden kohokohtia? Keksi vielä lopuksi itsellesi motto kahdeksannelle lukuvuodelle!

Kappaleen esimerkkialku: Kokonaisuudessaan odotan kahdeksannelta luokalta, että...