Kirjoitetaan kirja-arvostelu


Lukiolainen kirjoittaa noin 4000 merkkiä pitkän tekstin. Yläkoululainen kirjoittaa vajaan sivun verran tekstiä.


1. Otsikoi arvostelusi niin, että otsikko houkuttelee lukijaa. Otsikosta voi käydä jo selkeästi ilmi, mitä mieltä olet lukemastasi teoksesta. Voit keksiä otsikon myös viimeiseksi.


Pääseekö seepra raidoistaan?

2. Anna perustiedot kirjasta (kirjoittaja, julkaisuaika, aihe, lyhyt yleisarvio)

Nadja Sumasen romaani Terveisin Seepra (2017) on koskettava kertomus nuoresta Iriksestä, joka on ajautunut ahdistuneena viiltelemään itseään. Teos on rankasta aiheestaan huolimatta muonipuolinen, jopa hauskakin.

3. Kerro kirjan päähenkilöstä. Minkä ikäinen hän on? Millaisessa ympäristössä hän elää? Millaisia iloja tai ongelmia hänellä on elämässään? Miten hän viettää aikaa? Miten hän suhtautuu muihin ihmisiin? Miten muut suhtautuvat häneen?

Iris on varakkaan perheen tytär, joka käy peruskoulun yhdeksättä luokkaa. Hänen elämänsä on aikamoista suorittamista: Iris laihduttaa ja laihduttaa, tanssii balettia, yrittää saada huippuarvosanoja - ja tuntee olonsa loputtoman yksinäiseksi. Tietämättä itsekään tarkkaa syytä hän päätyy salassa kaikilta viiltelemään. Tämä itseen kohdistettu väkivalta auttaa häntä kestämään ahdistusta, joka tuntuu kasvavan ja kasvavan.

Iris ei tunne kuuluvansa mihinkään. Koulussa hänellä on ystäviä, mutta hän tuntee esittävänsä tiettyä roolia. Kotona isällä ja äidillä ei ole tyttärelleen sanottavammin aikaa, ja isoveli on huumevieroituksessa. Keskellä täydellistä kulissia Iris on hyvin onneton, eikä hänen elämällään ole romaanin alussa suuntaa.

4. Kerro teoksen juonesta mutta älä paljasta loppuratkaisua.

Iris päätyy käymään koulupsykologilla, joka johdattaa hänet kirjetoveruuteen salaperäisen Runotytön kanssa. Iris kirjoittaa nimimerkillä "Seepra", ja tästä on lähtöisin romaanin nimi. Runotytön elämä on juuri sellaista kuin Iris haluaisi omansa olevan: on juhlia, poikaystävä, tunteita ja suunnitelmia. Iris ihailee Runotyttöä, mutta ei löydä omaan elämäänsä samanlaista sisältöä.

Kaikki alkaa muuttua, kun Iris viiltää jouluaattoiltana vahingossa liian syvän haavan. Hän joutuu sairaalaan, ja Iriksen isä ymmärtää, että jotakin on tehtävä. Hän alkaa viettää enemmän aikaa Iriksen kanssa, ja he tutustuvat yhdessä valokuvaukseen, joka on ollut isän rakas nuoruuden harrastus. Vähitellen Iris alkaa saada valokuvaamisesta lohtua ja elämään ilmestyy myös salaperäinen poika.

 5. Lukiolaiselle: Kerro teoksen teemoista ja arvioi, kuinka onnistuneesti teemoja mielestäsi käsiteltiin.

6. Arvioi romaanin hyviä ja huonoja puolia. Kenelle suosittelisit romaania?

Romaani on kokonaisuudessaan uskottava, koskettava ja synkästä aiheestaan huolimatta toiveikas. Teoksen lopetus jättää lukijalle mukavasti varaa tehdä omat tulkintansa, ja kirjailijan luomat henkilöhahmot ovat moniulotteisia. Ainoa ärsyttävä piirre romaanissa on Iriksen romanssin alku, joka tuntuu liiankin epätodennäköiseltä ja irralliselta. Kokonaisuus olisi toiminut ilman salaperäistä poikaakin.

Suosittelen teosta ennen kaikkea nuorten rankoista ongelmista kiinnostuneille lukijoille, mutta tietyn ahdistavuutensa vuoksi romaani ei välttämättä sovi alakouluikäiselle lukijalle. Aikuislukija kyllä nauttii tästä hyvin rakennetusta kokonaisuudesta. 


Lukiolainen: voit nostaa arvostelussasi esille sopivissa kohdissa myös havaintoja tekstin kertojaratkaisuista, tyylistä, miljööstä, motiiveista jne.


Lisätehtävä yläkoululaiselle

Kuvittele olevasi kirjailija, joka tuottaa takakansitekstin kuvitteelliseen kirjaansa. Takakansitekstin on tarkoitus kertoa teoksesta hieman ja ennen kaikkea saada lukija kiinnostumaan. Voit lisätä mukaan myös takakanteen hyvin sopivan kuvan.

Voit käyttää mallina vaikkapa oheisia takakansitekstejä: