Kohti uusia maailmoja!

Tehtävänäsi on kirjoittaa vähintään kuusi kappaletta pitkä tarina, jossa Joonatan ja Korppu saapuvat Nangilimaan eli paikkaan, johon pääsee, jos saattuu kuolemaan Nangialassa. Yhden kappaleen pituus on vähintään viisi virkettä, mutta yritä päästä virkkeiden laskemisesta kirjoittamisen iloon!

Voit tehdä tarinan aivan omalla tavallasi, ja tätä tekniikkaa opettaja suosittelee erityisesti heille, joiden on helppo keksiä tarinoita ja tuottaa tekstiä.

Mikäli haluat, nuodata tarinassasi seuraavaa kaavaa:

1. Kuvaa ensimmäisessä kappaleessa miljöötä. Kerro miten ja minne pojat ovat saapuneet. Mitä kaikkea paikassa voi nähdä, kun katsoo ympärilleen? Miltä paikassa tuoksuu ja kuulostaa? Onko paikka ihana vai ehkä kauhea?

2. Pojat tapaavat paikan pysyvän asukkaan, joka on auttavainen ja hyväntahtoinen. Kirjoita henkilökuvaus. Miltä asukas näyttää? Miten hän on pukeutunut? Miten hän liikkuu? Mitä hän on tekemässä, kun pojat törmäävät häneen?

3. Kirjoita asukkaan ja poikien välille pieni dialogi eli vuoropuhelu. Käytä seuraavanlaisia merkintätapoja:

-Hän näyttää kamalan vanhalta! Korppu huudahti.

-En minä ole vanha, olento sanoi.

-Mutta näytät siltä!


4. Kaikki vaikuttaa olevan hyvin, mutta yhtäkkiä pojat kohtaavat jonkinlaisen pahan voiman. Miten se ilmenee?  Käytä mielikuvitusta.

5. Miten pojat selviävät tilanteesta? Vai selviävätkö he? Onko aiemmin kohdatusta hyväntahtoisesta olennosta mitään apua?

6. Kirjoita tarinallesi lopetus. Voit tehdä onnellinen tai onnettoman lopun tai jättää tapahtumien suunnan avoimeksi.Kirjoitetaan romaanin pohjalta

Kirjoita romaanin pohjalta yhtenäinen teksti, jossa osoitat lukeneesi kirjan loppuun ja ymmärtäneesi lukemaasi. Muista kirjoittaa preesensissä. Kirjoita jokaisesta kohdasta ainakin kappaleen verran tekstiä.


1. Aloita selostamalla romaanin juoni eli keskeiset tapahtumat siitä lähtien, kun Korppu löysi Joonatanin nukkumasta piilopaikasta. Selosta tärkeimmät käänteet tästä kohdasta aivan teoksen loppuun saakka.


2. Kerro, mikä tapahtuma jäi sinulle itsellesi parhaiten mieleen koko romaanista. Kuvaile tapahtumaa huolellisesti niin, että sellainenkin lukija, joka ei ole lukenut kirjaa, saa tapahtumasta hyvän kuvan.


3. Kerro Joonatanista päähenkilönä. (Ulkonäkö, luonteenpiirteen, toiminta, suhtautuminen muihin ihmisiin). Mitä mieltä olet itse Joonatanista hahmona?


4. Jos sinun pitäisi viettää Joonatan Leijonamielen kanssa yksi päivä, mitä kaikkea tekisitte? Miksi?


5. Kuka sivuhenkilöistä oli suosikkisi? Kuvaile hahmoa monipuolisesti (ulkonäkö, luonteenpiirteen, toimintatavat) Miksi pidit juuri tästä hahmosta?


6. Ketkä hahmot tarinassa edustivat pahaa? Miten heidän pahuutensa ilmeni? Mitä tunteita ja ajatuksia hahmot herättävät sinussa? Kuka oli vastenmielisin? Miksi?


7.  Kerro perusteltu mielipiteesi romaanista ja millaisille lukijoille suosittelisit romaania.


Lisäksi tee seuraava tehtävä:

Kirjoita Katlan kuvitteellinen elämäkerta. Millainen lohikäärme oli poikasena? Onko se ollut aina paha? Miten siitä tuli sellainen kuin tuli? Mitkä ovat olleet sen elämän keskeisiä tapahtumia?

Kirjoita vähintään kappaleen verran tekstiä. Kunnianhimoinen opiskelija kirjoittaa pidemmmin.


Vaihtoehtoinen tehtävä:

1. Lue Jali ja Suklaatehdas elokuvan lapsihahmoista täältä. Tee tehtävät a ja b kokonaisin virkkein portfolioosi. Keksi vähintään kaksi uutta lapsihahmoa, joista molemmista kerrot vähintään kymmenen virkkeen verran.

2. Tee kirjoitus tehtävä f täältä. Kirjoita vähintään kolme kappaletta pitkä kuvaus keksimästäsi suklaatehtaan huoneesta.