Kuvan lähde

Virittelyä

Kuunnellaan yhdessä pelottavia tarinoita täältä.

  • Mitä kauhukirjallisuudelle ja kauhuelokuville tuttuja piirteitä tunnistat tarinoista?
  • Olivatko tarinat pelottavia? Millainen on hyvä kauhutarina?


Kirjoitetaan oma kauhutarina vaiheittain

Tarina arvioidaan asteikolla 4-10. Valitse vaihtoehdoista A, B tai C tai yhdistele halutessasi erilaisia vaihtoehtoja. Laita tarinallesi väliaikaisesti otsikko "Kauhutarina" ja keksi lopullinen otsikko myöhemmin.


A) Käytä halutessasi inspiraation lähteenä yksittäistä kuvaa, jonka löydät täältä. Mikäli olet kovin herkkä kauhukuville, älä valitse tätä vaihtoehtoa. Kirjoita noin kahdeksan kappaletta pitkä kauhutarina, jossa on selkeä alku, keskiosa ja loppu.


B) Kirjoita kauhutarina vaiheittain seuraavaa kappalejakosuunnitelmaa noudattaen.


 1. Kappale: Valitse käytätkö minä-kertojaa vai hän -kertojaa. Kirjoita ensimmäiseen kappaleeseen henkilökuvaus tarina päähenkilöstä. Minkä ikäinen hän on? Missä hän asuu? Miltä hän näyttää? 

2. Kappale: Sijoita päähenkilösi tekemään jotakin aivan tavallista, arkista asiaa (esim. syömään aamupalaa, kävelemään kouluun..). Selosta mitä tapahtuu, mutta muista myös tunnelmaa luova miljöön kuvaus. Miltä päähenkilön ympärillä näyttää, tuoksuu ja kuulostaa?

3. Kappale: Jotakin pahaenteistä tapahtuu. Kuuleeko päähenkilösi oudon äänen? Näkeekö hän vilahduksen jostain pelottavasta? Mitä päähenkilösi ajattelee? Lähteekö hän selvittämään asiaa?

4. Kappale: Päähenkilösi kohtaa kauhean hahmon. Kerro kohtaamisesta. Mitä päähenkilösi tuntee ja ajattelee? Mitä hän näkee? Kuvaile elävästi kauhun kohdetta. Miltä se näyttää, haisee, kuulostaa? Kuinka se liikkuu? 

5. Kappale: Kirjoita päähenkilön ja kauhuhahmon välille vuoropuhelu. Katso tarkasti tästä, kuinka vuoropuhelun välimerkit merkitään:

-Mi-mi-mi-mitä sinä oikein teet täällä keittiössä? Liisa kysyi kuiskaten.

Tumma hahmo pysyi hiljaa.

-Mene pois. Pelotat minua! Liisa huusi.

-Minä en mene koskaan pois, tumma hahmo sanoi rahisevalla äänellä. (Huomaa, että pistettä ei merkitä näkyviin vaan sen tilalle laitetaan pilkku)


6. Kuvaa, miten päähenkilö selviää kohtaamisesta. Vai selviääkö hän? Älä kuitenkaan tuhoa kauhuhahmoa, vaan jätä se vielä henkiin.

7. Kirjoita kertomukseesi takauma, jossa palaat menneeseen aikaan ja kuvaat, miten kauhuhahmo on syntynyt. Mikä sen tarina on? Onko hahmo ollut joskus aivan tavallinen henkilö? Miksi siitä tuli paha? Jos hahmo on kummitus, miksi se kummittelee? Takauma voi olla useammankin kappaleen mittainen.

8. Kerro kappaleen verran, miten kauhuhahmo aiheuttaa pelkoa vielä jatkossakin. Ilmestyykö hahmo esimerkiksi tietyille henkilöille tietyissä paikoissa? Mitä hahmo haluaa? Voiko siitä päästä eroon?

9. Keksi tarinallesi lopuksi sopiva otsikko.


C) Kirjoita noin kahdeksan kappaletta pitkä kauhutarina, jossa käytät virikkeenä yhtä virkettä täältä.Vaihtoehtoinen tehtävä

Mikäli et ole lainkaan kauhun ystävä, tutustu scifiin open antamilta oppikirjan sivuilta. Kirjoita tämän jälkeen tavallisesta koulupäivästä vuonna 2200 noin kahdeksan kappaletta pitkä kertomus. Elämmekö edelleen Maan pinnalla vai onko ihmiskunta muuttanut toisille planeetoille? Hyödyntääkö ihmiskunta esimerkiksi robotteja tai teleportteja tai telepaattista yhteyttä? Muista, että vain mielikuvitus on rajana!