Kuvan lähde


Kirjoitetaan oma novelli draaman kaarta hyödyntäen

Kurkista ensin , mitä tarkoittikaan draaman kaari täältä. Valitse sitten itsellesi sopiva vaihtoehto ja suunnittele  novelli paperille siten, että merkitset keskeiset asiat draaman kaarelle. Kirjoita novelli ja tee siitä noin kahdeksan kappaleen mittainen.


1. Kirjoita vaikuttamaan pyrkivä novelli. Valitse jokin yhteiskunnallinen ongelma (esimerkiksi koulukiusaaminen, päihteiden väärinkäyttö, ilmastonmuutos, köyhyys, perheväkivalta, yksinäisyys) ja tuota novelli, jossa käsittelet ongelmaa tavalla, joka herättää lukijan huomaamaan ongelman vakavuuden.


2. Tuota oma dystopia tai muu scifiaiheinen kirjoitelma. Löydät lisätietoa scifistä kirjallisuuden lajina oppikirjan sivuilta 174.


3. Tuota oma novelli, jonka aiheena on rikos. Lue lisävinkkejä rikoskirjallisuuteen liittyen oppikirjan sivuilta 200-201.


4. Tuota novelli, jonka aiheen valitset aivan itse. Aiheen ei tarvitse olla vaikea ja raskas, vaan voit pyrkiä kirjoittamaan nimenomaan myönteisistä elämän asioista.

Valmiita otsikoita, joita voit hyödyntää:

Kun tapasin hänet

Sormuksen arvoitus

Kesän ensimmäinen päivä

Sitä matkaa en unohda

Vaarallinen pääsiäinen

Kuin taikaa

Odottamaton vieras

Punainen lanka5. Mikäli kirjoittaminen on sinulle haastavaa ja/ tai sinun on vaikeaa keksiä, mistä kirjoittaa, noudata seuraavaa mallia:


  •  Esittele tarinasi päähenkilö ja tapahtumapaikka. Minkä ikäinen päähenkilö on? Miltä hän näyttää? Mitä hän on juuri tekemässä? Millaisessa paikassa hän elää ja asuu? Mitä voi nähdä, kun paikassa katsoo ympärilleen? Millainen tunnelma paikassa on?
  •  Päähenkilö on lähtee matkalle (esimerkiksi työhaastatteluun, lomamatkalle, ensitreffeille), mutta hänen matkantekonsa keskeytyy. Mitä tapahtuu? 
  • Päähenkilö kohtaa lisää vastoinkäymisiä ja tilanteensa käy jo melkein sietämättömäksi. Mitä kaikkea tapahtuu? Mitä päähenkilö tuntee ja ajattelee? Millaiset asiat toimivat päähenkilön esteinä ja vastuksina? Kuvaile ihmisiä ja tapahtumapaikkaa elävästi.
  • Tapahtumat ratkeavat jollain suotuisalla tavalla. Kuinka päähenkilö pelastuu pulasta? Kuka tai mikä auttaa päähenkilöä? Mitä päähenkilö tuntee ja ajattelee?
  • Päätä tarinasi siten, että kuvaat päähenkilöäsi matkan jälkeen siten, että tapahtumat ovat rauhoittuneet ja päähenkilö on jälleen tyytyväinen. Mitä päähenkilö tekee, tuntee ja ajattelee? Missä hän on? Miltä hänen ympärillään näyttää, tuoksuu ja kuulostaa? Luo tarinalle mahdollisimman onnellinen loppu.