Prosessidraama: Kuka voi vaikuttaa?

 

 

 

Joonatan alkoi käyttää kannabista jo kahdeksannella luokalla. Hän ei omien sanojensa mukaan jaksanut "sitä vitun paskaa" koulussa ja kotona ja oli helpompaa paeta iltaisin pehmeään pilvimaailmaan. Pilvenpolttelunsa Joonatan kustansi pikkurötöksin. 

Kun Joonatan oli yhdeksännellä luokalla, hän kokeili ensimmäistä kertaa heroiinia. Jo tästä kerrasta alkaen oli päivän selvää, että käyttö jatkuisi. 

Nyt Joonatan on 25 -vuotias, ja hän on istunut kolme lyhyttä vankeustuomiota huumausainerikoksista. Hän on täysin riippuvainen heroiinista, ja voisi sanoa, että heroiini on hänen ainoa ystävänsä. 

Joonatanilla on 6-vuotias tytär Matilda, joka ei ole oppinut tuntemaan isäänsä kovinkaan hyvin. Matilda on tavannut Joonatania vain valvotuissa olosuhteissa vankilassa, ja näiden tapaamisten aikana Joonatan on ollut selvinpäin. 

Matildan äiti Riina ja Joonatan seurustelivat kolme vuotta, mutta erosivat pian Matildan syntymän jälkeen. Riina ei ole tekemisissä Joonatanin kanssa.

Joonatanin vanhemmat eivät ole tekemisissä Joonatanin kanssa. Kumpikaan ei ole käynyt esimerkiksi kertaakaan katsomassa poikaansa vankilassa.


Miten tähän tultiin?

Esittäkää ryhmissä viisi kohtausta Joonatanin menneisyydestä. Kehitelkää kohtauksen sisältö itse.

a) Joonatan on 10 -vuotias ja kotona perheensä kanssa lauantai-iltana. Mitä perheessä tapahtuu?

b) Joonatan on koululuokassa kahdeksannella luokalla eräiden poikaoppilaiden kanssa. Mitä oppilaiden välillä tapahtuu?

c) Joonatan on 20 -vuotias ja aloittaa perjantai-iltaa tyttöystävänsä Riinan ja pienen Matildan kanssa. Miten perjantai-ilta etenee?

d) Joonatan on juhlimassa 25 -vuotiaana kaveriporukalleen tyypillisellä tavalla. Paikalle saapuu poliisi. Miten tilanne etenee?

e) Joonatan on Huumeiden käyttäjille suunnatun tukiryhmän tapaamisessa vankilassa eikä suostu yhteistyöhön. Miten tilanne etenee?


Läheiset kuumassa tuolissa

Kuumaa tuoliin istuvat vuoronperään

a) Joonatanin isä

b) Joonatanin äiti

c) Joonatanin tytär

d) Joonatanin entinen tyttöystävä Riina

e) Joonatanin narkomaaniystävä

f) Joonatan itse


Mitä Joonatanille tapahtuu?

Luokaa ryhmissä kaksi still-kuvaa: toinen on kuva synkästä tulevaisuudesta ja toinen onnellisesta tulevaisuudesta.