Länsimaisen kirjallisuuden helmiä


Valistus

Daniel Defoe: Robinson Crusoe (1719), n. 700 s.

Robinson Crusoe jää ainoana henkiin, kun laiva haaksirikkoutuu mysrkyssä. Hän päätyy elämään vuosia yksin autiolla saarella. Monenlaisia muunnelmia versonut tarina on ennen kaikkea kertomus ihmismielen ylivertaisesta neuvokkuudesta. 

Jonathan Swift: Gulliverin retket (1726)

Satiirinen allegoria merimiehestä, joka ajautuu esimerkiksi kääpiöiden maahan, jättiläisten maahan ja viisaiden hevosten maahan. Romaani on helppolukuinen, hauska ja viihdyttävä, joskin rivien väliin mahtuu ankaraa yhteiskunnallista piikittelyä.


Romantiikka

Charlotte Bronte: Kotiopettajattaren romaani (1847) 

Herkkupala suurien tunteiden ja unohtumattoman tarinan ystävälle. Nuori Jane päätyy kotiopettajattareksi kartanoon, jonka omistajaan hän rakastuu. Suhde rikkaan kartanonherran ja köyhän kotiopettajattaren välillä on vain ajan oloissa hyvin kyseenalainen. Romaani on viihdyttävä ja sopii myös vähemmän lukeneelle.

Emily Bronte: Humiseva harju (1847) 

Traaginen rakkaustarina, jossa yhdistyvät äärimmäinen kiintymys ja viha. Humiseva harju on aivan oma maailmansa, joka jokaisen pitää itse kokea.

J.W. Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset (1774)

Werther rakastuu intohimoisesti mutta ei saa rakkaudelleen vastakaikua. Tunteellinen kirjeromaani houkutteli omalla ajallaan nuoria jopa itsemurhaan.

Mary Shelley: Frankenstein (1818)

Klassinen kauhutarina tiedemiehestä, joka yrittää rakentaa täydellisen ihmisen mutta tuleekin luoneeksi hirviön. Mukaansatempaava romaani soveltuu myös vähemmän lukeneelle.

Bram Stoker: Dracula (1897) 

Moni tuntee Draculan ja vampyyrit esimerkiksi elokuvista. Bram Stoker loi kauhuromaanissaan Draculan hahmon, ja tämä alkuperäinen Dracula on tutustumisen arvoinen. Dracula on kirjeistä koostuva romaani, jonka alussa nuori lakimies saa kutsun transilvanialaisen kreivin linnaan hoitamaan kreivin kiinteistäkauppoja. Nopeasti käy ilmi, että lakimies on asettanut itsensä suunnattomaan vaaraan.Realismi


Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus (1866), n. 700 s. 

Psykologista realismia edustava klassikko. Raskolnikov, köyhä ylioppilas, päättää kääntää perheensä elämän suunnan tappamalla vanhan varakkaan eukon. Sisäisten ristiriitojen repimä Raskolnikov tekee murhan, ja mielen jännitteet käyvät ylivoimaisiksi. Romaani on herkkupala jo hieman enemmän lukeneelle.

Charles Dickens: Oliver Twist (1838), n. 400 s. painoksesta riippuen 

Pieni Oliver syntyy 1800-luvun Lontooseen orpona, köyhänä ja hyljeksittynä. Traagisia ja humoristisia sävyjä sisältävä tarina kuvaa, kuinka hyväuskoinen Oliver ajautuu pakotettuna rikollisille poluille. Dickesin maailmassa vääryydet kuitenkin korjataan, ja paha saa aina palkkansa. Romaani on melko pitkä mutta helppolukuinen.

Gustave Flaubert: Ruova Bovary (1857), n. 400 s. painoksesta riippuen 

Realismin mestarillisen uranuurtajan kertomus romanttiseen hömppään hurahtaneesta maalaislääkärin vaimosta, joka tuhoaa avioliittonsa ja elämänsä kimalletta ja glamouria hakiessaan.

Thomas Mann: Buddenbrookit (1901), n. 650 s. 

Romaanissa seurataan rikkaan saksalaissuvun vähittäistä rappeutumista neljän sukupolven aikana 1800-luvulla. Tarina on unohtumaton ja pakollista luettavaa kaikille sukupolviromaanien ystäville.


John Steinbeck: Hiiriä ja ihmisiä (1937), n 130 sivua

Nopealukuinen klassikko, joka antaa paljon myös vähän lukevalle. Goerge ja Lennie ovat erottamaton parivaljakko, joka kulkee tilalta toiselle hanttihommissa. Lennie on älyllisesti jälkeenjäänyt mutta tavattoman voimakas ja helläsydäminen mies. George joutuu usein pelastamaan ystävänsä pulasta. Sitten eteen tulee tilanne, jossa George ei voikaan enää auttaa.


Länsimaisen kirjallisuuden helmiä 1900-luvulta


Gabriel Garicia Marguez: Sadan vuoden yksinäisyys (1967)

Romaani on merkillinen kertomus Macondon kylässä elävän suvun vaiheista. Yksi parhaista kirjoista, joita ope on lukenut koskaan. Lisäksi romaani on helppolukuinen, mikäli jaksaa pitää henkilöiden nimet mielessään, sillä suvussa samat nimet kiertävät isältä pojalle. Kirjailija on voittanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon osin juuri tämän teoksen ansiosta.


Toni Morrison: mikä tahansa kirjailijan suomennettu teos (osa saatavissa opelta). Erityisesti ope suosittelee teosta Minun kansani, minun rakkaani.

Toni Morrison on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon ensimmäisenä mustana naisena ja ensimmäisenä mustana amerikkalaisena. Kirjailijan suomennettu tuotanto on laaja, ja mukaan sopii myös melko nopealukuisia teoksia. Romaaneissaan Morrison käsittelee esimerkiksi mustien orjien kohtelua ja naisen asemaa. Mikäli kiinnostuit, tule kysymään opelta lisää.


J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa (1951). n. 300 sivua painoksesta riippuen. (saatavissa opelta)

Teoksesta on ilmestynyt kaksi suomennosta, joista voit valita kumman tahansa. Sieppari Ruispellossa kertoo lukioikäisestä Holden Caulfieldista, joka ei ole löytänyt paikkaansa elämässä. Hänet on - jälleen kerran - erotettu koulusta, ja hän lähtee New Yorkiin kahdeksi päiväksi tietämättä itsekään, mitä oikeastaan on tekemässä. Teos on kohtuullisen helppolukuinen, ja se esitellään monesti nuortenkirjallisuuden yhteydessä.

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (1966) n. 500 sivua painoksesta riippuen 

Teoksessa Saatana todellakin saapuu Moskovaan, ja hänellä on mukanaan esimerkiksi noitia, demoneita ja suuri musta kissa. Saatana on kuitenkin ilkikurinen leikittelijä, joka pistää itsekkäiden ihmisten elämän sekaisin. Romaani on lukunautinto jo vähän kokeneemmalle lukijalle.


John Irwing: Garpin maailma (1978), n. 560 sivua 

John Irwing on loistava, mukaansatempaava tarinankertoja, jota vähemmänkin lukeneen on helppo lähestyä. Jenny Fields vihaa miehiä mutta onnistuu varsin merkillisissä olosuhteissa saamaan alulle lapsen, Garpin. Garpista kasvaa erikoisten ihmisten ympäröimä painija ja kirjailija, jonka elämässä traaginen ja koominen vuorottelevat.Herman Hesse: Arosusi (1927), n. 250 sivua 

Tämä romaani teki aikoinaan lukioikäiseen opeen lähtemättömän vaikutuksen. Romaanin päähenkilö, keski-ikäinen Harry Haller, on sulkeutunut omaan pieneen kirjojen ympäröimään maailmaansa eikä tiedä, mitä tehdä elämällään. Hän on ajautumassa itsemurhaan mutta tutustuu yllättäen naiseen, joka kääntää kehityksen suunnan. Teos sopii jo enemmän lukeneelle opiskelijalle.


Kurt Vonnegut: Teurastamo 5 (1969), n. 200 sivua painoksesta riippuen

Teurastamo viisi onnistuu olemaan hauska ja viihdyttävä sotaromaani. Romaanin päähenkilö, Billy Pilgrim, on niin sanotusti "joutunut ajasta irralleen". Hän kokee jokaisen elämänsä hetken aina syntymästä kuolemaan uudelleen ja uudelleen satunnaisessa järjestyksessä eikä pysty vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Romaani on omalaatuinen ja vaatii lukijalta ennakkoluulotonta asennetta, mutta lopputuloksena voi olla huima lukukokemus. Lisää tietoa löydät esimerkiksi täältä


Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys (1985), n. 400 s. painoksesta riippuen

Klassikkoteos, joka sopii jo hieman enemmän lukeneelle. Teoksessa lomittelevat esseistinen filosofinen pohdinta ja kuvaus kaiken kestävästä rakkaudesta, uskottomuudesta ja eroamisen kivusta. Taustalla läikehtii kommunistien miehittämä Tsekkosslovakia, jossa korkeasti koulutetut ovat menettäneet asemansa ja tavallinen ihminen voi kokea olevansa vakoilun kohteena.