Kielenhuoltoa seiskaluokkalaiselle 

Kuvan lähde


Yhdyssanat kadoksissa

1. Seuraavassa tekstissä on paljon yhdyssanavirheitä aivan tavallisissa yhdyssanoissa. Kopioi teksti portfolioosi uudelle sivulle ja korjaa kaikki yhdyssanavirheet.


Tuuli ja Taneli olivat päättäneet mennä uima rannalle, vaikka ulkona puhalsikin kirpakka syys tuuli. He pakkasivat mukaan eväs koriin termos pullon, voi leipiä ja kolme vanukas purkkia. He lämmittivät mikro aalto uunissa maitoa, josta he päättivät valmistaa maistuvaa kaakao juomaa. Kun lähtö hetki oli edessä, Tuuli huomasi vielä, että mukaan kannattaisi ottaa sateen varjot ja kumi saappaat. Saattaisihan raivokas syys myrsky iskeä matkalaisten kimppuun.

Lapset saapuivat autiolle rannalle ja kävelivät pientä kivi polkua pitkin ranta laiturille. Laituri on maalattu vihreäksi, ja se oli jo hieman laho, mutta Tuulilla oli taipumusta uhka rohkeisiin tempauksiin ja seikkailu mieleen. Taneli, tytön pikku veli, oli aina ollut arempi ja pelkäsi nytkin tyrskyävää aallokkoa. Laiturilta avautuva ranta maisema oli kuitenkin näkemisen arvoinen. Taivalla purjehtivat pulleat, harmaat pilvet ja vasta rannan koivujen keltaiset lehdet loistivat ruska ajan hehkussaan. Rannan lähistöllä ei näkynyt lainkaan ihmis asutusta: ainoastaan nauru lokit kirkuivat kallioiden yllä ja yrittivät siepata vedestä kala aamupalaa.

Tuuli istahti laiturille. Hänen pitkät hiuksensa hulmusivat ja nahka takin helmat melkein viistivät meri vettä. Taneli painautui iso siskonsa viereen ja muisteli kesä päiviä, jotka he olivat viettäneet yhdessä uima rannalla. Miten kaukaiselta kesä loma nyt tuntuikaan keskellä koulu aherrusta ja aikaisia aamu herätyksiä! Taneli siemaisi hieman kaakao juomaa ja haukkasi samalla suuren palan kurkku leivästä. Kyllä tässä kelpasi istuskella vieläkin, vaikka syys ilma meinasikin tunkea ulko vaatteiden läpi. 

Yhtäkkiä Taneli havahtui. Hän huomasi ranta vedessä oudon vihertävän välähdyksen. Parilla jouksu askeleella hän oli jo paikalla. Vedessä kellui suuri, virheä pullo. Tämä ei ollut vielä mitenkään ihmeellistä, mutta pullon sisälle oli taiteltu paperi, aivan kuin pieni kirje kuori. Olivatko he löytäneet pullo postia? Taneli pohti. Kohta Tuulikin seisoi hänen vieressään ja tuijotti outoa näkyä. Pieni paperi suuressa pullossa. Kuka oikein oli halunnut heittää viestin meri veteen? Oliko pullo kellunut hylätyllä hiekka rannalla jo kauankin? 

-Pullo postia, Tuuli henkäisi hiljaa.

-Joku on voinut lähettää meille vaikka kesä terveiset lomamökiltään.

-Ennen meri rosvot lähettivät pullo postia autio saarilta ja toivoivat, että joku löytäisi heidät, Taneli tiesi kertoa. Hän oli lukenut paljon seikkailu kirjoja.

-Ehkä jo on pulassa tai vankina jossakin! Tuuli huudahti. Hänen mielessään käväisi jo kylmä veden alainen vanki tyrmä, johon sarja murhaaja oli lukinnut tulevan uhrinsa.

-Avataan se ja luetaan! Heti!

Ja niin lapset avasivat pullonkorkin ja vetivät kuivana säilyneen paperi palan ulos. Paperissa luki...


2. Keksi itse, mitä pullopostissa voisi lukea. Kirjoita vähintään kolme kappaletta pitkä teksti. (Yhdessä kappaleessa tulee olla ainakin viisi virkettä). Kiinnitä huomiota erityisesti yhdyssanojen oikeinkirjoitukseen.


3. Korjaa seuraavien virkkeiden virheet.

Me olimme pihalla, alkoi sataa lunta.

Illalla meidän koira haukkui metsää kohti.

Hän löysi eilen maasta hänen hatun.

Me kävellään aina kouluun yhdessä.

Minä en enään jaksa tätä.

He ei ymmärtäneet tehtävää lainkaan.

Kyllä kakkua riittää sinullekkin.

Näetkö tuon moottoriveneen.

Kaupungissamme koira puisto voisi olla hyödyllinen.

Hän matkusti sveitsiin katsomaan kummi tätiään.