Uutisesta novelliksi

Valitse toinen seuraavista uutisista ja kirjoita sen pohjalta vähintään kuuden kappaleen mittainen tarina Classroom-ympäristöön. Otsikoi tarinasi lopuksi lukijaa kiinnostavalla tavalla. Mikäli äidinkielen arvosanasi on 8 tai enemmän, keksi tarina kokonaan itse. Mikäli äidinkielen arvosanasi on alle 8, luo tarinasi mallirakenteen avulla.

Suunnittele tekstisi huolellisesti ennen kirjoittamista: kirjaa ylös ainakin viisi tekstin keskeisintä tapahtumaa ja päätä tekstisi loppuratkaisu. Valitse myös käytätkö minä-kertojaa vai hän-kertojaa. Älä unohda kirjoittaessasi tunnelmaa luovaa hahmojen ja miljöön kuvausta.

Uutinen 1:  Poliisia paennut rysäytti järeän aidan läpi Oulussa

Mallirakenne: Kirjoita tapahtumien kulusta poliisia paenneen näkökulmasta

Valitse ensin käytätkö minä-kertojaa vai hän-kertojaa.

1. Esittele ensimmäisessä kappaleessa tarinasi päähenkilö, joka on juuri herännyt huoneestaan. Miltä henkilö näyttää? Mitä henkilö näkee katsoessaan ympärilleen makuuhuoneessaan? Miten huone on sisustettu? Tuoksuuko huoneessa jollekin?

2. Toisessa kappaleessa selviää, että edellisenä iltana päähenkilölle on tapahtunut jotakin tavallisuudesta poikkeavaa. Mitä? Millainen ilta päähenkilöllä on ollut? Tuota tekstiisi takauma, jossa päähenkilö muistelee edellisen illan tapahtumia.

3. Päähenkilö päättää kolmannessa kappaleessa lähteä tekemään jotakin, mikä herättää hänessä erityisen paljon tunteita. Mitä päähenkilö ajattelee tehdä? Miksi? Millaisia tunteita ja ajatuksia suunnitelma herättää hänessä? Onko päähenkilö esimerkiksi iloinen tai hyvin peloissaan? Miksi?

4. Päähenkilö lähtee liikkeelle autollaan. Kerro, miksi poliisi päätyy jahtaamaan häntä ja mitä päähenkilö ajattelee ja tuntee tilanteessa.

5. Kerro yksityiskohtaisesti päähenkilön pakomatkasta ja päätä sen lopputulos. Pääseekö päähenkilö pakoon vai jääkö hän kiinni?  

6. Kuinka tarina päättyy? Kuvaa päähenkilöä paikassa, johon hän päätyy pakomatkansa jälkeen. Mitä paikassa voi nähdä, kuulla ja haistaa? Mitä päähenkilö tekee, tuntee ja ajattelee pakomatkansa päätteeksi?

Uutinen 2:  Rasismiaiheinen uutinen

Uutinen 3:  Joensuussa kateissa nuori nainen