Kieli huoltoon

1. Pilkkusääntöjen kertausta

Päälauseen ja sivulauseen väliin tulee aina pilkku tähän tapaan:

Minä luen opiskelen puusepäksi, koska haluan tehdä itse huonekaluja. (Päälause + konjunktiosivulause; että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kunnes jne.)

Näin aamulla tytön, joka itki. (Päälause + relatiivilause)

Minä en tehnyt läksyjä, mikä oli aika merkillistä (Päälause + relatiivilause)

En tiennyt, oliko hänellä jokin hätä. (Päälause + kysyvä sivulause)

Hän ei halunnut kertoa, menisivätkö he ulos tänään.


Tehtävä 1

Tunnista virkkeistä predikaatit, lauseet, päälauseet ja sivulauseet.

a) Hän oli aina ystävällinen kaikille.

b) Koska halusimme luokkaretkelle, olimme myyneet keksipaketteja.

c) Minä ojensin hänelle omenan, ja hän haukkasi siitä suuren palan.

d) Hän oli tyttö, jota luonnehdittiin tavattoman kunnianhimoiseksi.

e) Minä halusin varmistaa, oliko hän lukenut kokeeseen.


Tehtävä 2

 Mihin virkkeessä tulee pilkku? Perustele.


a) Vaikka hän oli ujo hänen täytyi vain rohkaista mielensä.

b) Hän arvuutteli millainen kesälomasta tulisi.

c) Me menemme ulos jos sää sattuu olemaan hyvä.

d) Hän on minulle ihminen johon voin aina turvautua.

e) Me tanssimme yhdessä sateessa mikä taisi olla aika kummallista.

f) Hän ei ollut aivan varma menisimmekö kouluun autolla.


Tehtäviä:

1. Tee tämä tehtävä, mikäli sinulla on ollut ongelmia virkkeiden rajojen hahmottamisessa. Kirjoita seuraava teksti portfolioosi siten, että pisteet ja isot alkukirjaimet ovat paikoillaan.

En tänä vuonna juhlinut ystävieni kanssa juurikaan Halloweenia, koska koronatilanne vaikeutti kaikkien elämää oikeastaan koko korona-aihe kyllästytti minua jo niin suuresti, että olin tietoisesti päättänyt olla puhumatta siitä valitettavasti koulussa sama korona-aihe jatkui vain meidän piti pestä käsiä edelleen ja pidimme turvavälejä, vaikka kaikki tiesivät, että jos tauti oikeasti tulisi yhdelle, saisimme sen ehkä kaikki onneksi meidän maakunnassamme koronaa esiintyi hyvin vähän äiti pakotti koko perheen silti laittamaan maskit kasvoille, kun kävimme ruoka-kaupassa minusta maski tuntui epämiellyttävältä veljeni mielestä maski taas oli oikein hieno, mutta hänen ajatusmaailmansa on aina ollutkin aika vaikeasti ymmärrettävä me emme yksinkertaisesti tunnu elävän samassa maailmassa 2. a) Kirjoita seuraava tarina portfolioosi siten, että jokainen kielen virhe on korjattu. Virkkeen jälkeen näet aina suluissa virkkeessä olevan virheiden määrän.

Me mentiin meidän luokan kanssa viime viikolla kirjasto autoon. ( kolme virhettä) Me kaikki lainattiin neljä kirjaa jotka meidän oli määrä lukea luku tunnilla myöhemmin. (kolme virhettä) Meidän ope pitää lukemis tunteja vaikka me ei kukaan oikeastaan tykätä niistä. (viisi virhettä)

Minä lainasin tuntematon sotilas romaanin koska olen ollut aina kiinnostunut sota historiasta (neljä virhettä). Romaani kertoo suomen jatkosodasta mikä on minusta aika kiinnostava aihe piiri. (kolme virhettä) Teoksessa Suomalaiset sotii venäläisiä vastaan monta vuotta, mutta venäjä ei luovuta heidän kauheissa taisteluissa (kolme virhettä) Nappasin minun lainaaman romaanin kannesta kuvan instagramiin jota kaikki minun kaverit käyttää varmaan päivittäin. (viisi virhettä) 

Me ei maltettu odottaa että oltaisiin päästy kirjastosta pois. (kolme virhettä) Meidän oli tarkoitus mennä lähi metsään paistamaan laavulle makkaraa vaikka ilma oli jo vähän kylmä. (kaksi virhettä) Tietenkin meidän makkarat oli unohtuneet Juhon kotiin joten kuljimme kierto tietä. (kolme virhettä) 

Saavuimme laavu rakennukselle mikä oli päässyt jo aika huonoon kuntoon. (kolme virhettä). Minun isä on rakennus työmies, ja hän osaisi varmasti korjata laavun joka olisi kuitenkin aika epätodennäköistä. (kolme virhettä) Isällä on nimittäin aina muita harrastus kiireitä, eikä se tykkää ylimääräisistä hommeleista. (kolme virhettä)

Me paistettiin makkarat mitkä oltiin viimein saatu mukaan. (kolme virhettä) Me ei tiedetty, mitä sitten tehtäisiin, mutta metsästä kuului kumma ääni. (kaksi virhettä). Meidän selkäpiitä karmi koska ääni kuulosti epä luonnolliselta. (kolme virhettä) Mikä sai sellaisen äänen aikaan. (yksi virhe) Juho päätti ottaa hänen ilmakiväärin ja lähteä katsomaan. (yksi virhe). Hän näytti urhealta päättäväiseltä ja valmiilta seikkailu retkeen (kaksi virhettä). Kukaan meistä ei tiennyt että Juhon päivät olisivat luetut... (yksi virhe)

b) Jatka tarinaa portfolioosi ainakin kolmen kappaleen verran. Yhdessä kappaleessa tulee olla vähintään kahdeksan virhettä. Ole tarkkana, että et tee kielivirheitä, joiden korjaamista juuri harjoittelit.