Kirjoitetetaan tulevaisuudesta

Katso ensin dokumentti "Oman elämän piti alkaa" (2021) Yle Areenasta. Kirjoita tämän jälkeen pieni omaa tulevaisuuttasi käsittelevä pohtiva teksti, jossa hyödynnät dokumenttia aineistona.

Otsikoi tekstisi lopuksi itse haluamallasi tavalla.

Noudata kirjoittaessasi seuraavaa kappalejakosuunnitelmaa:

Aloita tekstisi ensimmäinen kappale viittauksella dokumenttiin:

Kappale 1:

"Oman elämän piti alkaa" -dokumentti (2021) kertoo tytöstä, joka...=> Selosta omin sanoin lyhentäen eli referoi dokumentin sisältö lukijalle. Kirjoita tekstisi niin, että sen ymmärtää myös lukija, joka ei ole katsonut dokumenttia. 

Kappale 2: Dokumentti sai minut ajattelemaan, että...Kerro, millaisia ajatuksia ja tunteita dokumentti herätti sinussa. Onko sinun helppo ymmärtää päähenkilön ratkaisua vai luovuttiko hän sinusta liian helposti? Miten olisit itse toiminut vastaavassa tilanteessa?

Kappale 3: Siirry kuvaamaan omaa tulevaisuuttasi vuoden päästä.

Millaista elämää elät? Missä opiskelet ja miten opinnot sujuvat? Miten käytät vapaa-aikasi? Millaiset asiat ovat sinulle erityisen tärkeitä?

Kappale 4: Millaiset asiat omassa tulevaisuudessasi saavat sinut huolestuneeksi, mietteliääksi tai hyvälläkin tavalla jännittyneeksi? Millaisia uusia taitoja sinun pitää opetella? Millaisia uusia ihmisiä tapaat ja millaisiin uusiin yhteisöihin liityt? Mitä odotat opiskelussa jo innolla? Mikä taas voi herättää epäilyksiä?

Kappale 5: Kirjoita lopetuskappale, johon tiivistät näkemyksesi omasta tulavaisuudestasi. Palaa vielä alun dokumenttiin: Dokumentissa "Oman elämän piti alkaa", päähenkilön uusi elämä ei ala toivotusti. Alkaako sinun oma elämäsi vai pelkäätkö, että tiedossa on esimerkiksi samankaltaisia ongelmia kuin dokumentin päähenkilöllä? Millaisena näet tulevaisuutesi kokonaisuudessaan?