Kuvan lähde


Kohti esseetä eli pohtivaa tekstiä

Kolmannessa jaksossa tutustumme tarkemmin esseeseen tekstilajina ja kirjoitamme kaksi esseetä. Mikäli kirjoittaminen on sinulle haastavaa, esseet kannattaa kirjoittaa valmiin mallirakenteen pohjalta. Mikäli tekstiä taas syntyy suhteellisen helposti, voit luopua mallirakenteista ja antaa enemmän tilaa nimenomaan omalle ajattelullesi.

Löydät lyhyen johdannon esseen piirteistä täältä.

Ensimmäisen esseen tehtävänanto on seuraava: Kerro, mikä tekee sinut onnelliseksi. 

  • Suunnittele esseesi sisältö ensin erilliselle suunnittelupaperille listauksen tai miellekartan avulla. Kokoa suunnitelmaan vähintään viisi asiaa, jotka tekevät sinut onnelliseksi.
  • Kirjoita tekstistäsi raakaversio ja laita version työotsikoksi "essee". Katso, että tekstissäsi käsittelet yhdessä kappaleessa yhtä asiaa ja jokaisen kappaleen alussa on kappaleen sisällön kokoava ydinvirke. Esseessä pitäisi olla ainakin seitsemän kappaletta, joihin lasketaan aloitus- ja lopetuskappale.
  • Aloituskappaleen tekemiseen on monia tapoja, mutta voit valita aloituksen, jossa mennään suoraan asiaan. Kerro, oletko nyt onnellinen ja perustele ajatuksesi. Mistä huomaat olevasi onnellinen tai onneton? Miten onnentunne vaihtelee elämässäsi? Haluaisitko olla vielä onnellisempi? 
  • Myös lopetuskappaleen tekemiseen on monia tapoja, mutta voit nyt valita esimerkiksi tulevaisuuteen viittaamisen: kerro lopetuskappaleessa, millaisista asioista uskot tulevasi onnelliseksi tulevaisuudessa.
  • Hio tekstisi raakaversiota. Laajenna kappaleita esimerkiksi osuvin omasta elämästäsi poimituin esimerkein.
  • Hio raakaversio valmiiksi tekstiksi. Tarkista vihkonmuistiinpanojasi apuna käyttäen, että esseesi kieli on kunnossa. Kiinnitä huomiota esimerkiksi yhdyssanojen oikeinkirjoitukseen, kongruenssiin ja päälauseen ja sivulauseen väliseen pilkutukseen.
  • Otsikoi tekstisi lukijaa kiinnostavalla tavalla.

Esimerkkiotsikoita: Pienet onnen muruset

                                     On ihanaa olla onnellinen!

                                     Onnea mä metsästänMallirakenne

 1. Aloituskappaleen tekemiseen on monia tapoja, mutta voit valita aloituksen, jossa mennään suoraan asiaan. Kerro, oletko nyt onnellinen ja perustele ajatuksesi. Mistä huomaat olevasi onnellinen tai onneton? Miten onnentunne vaihtelee elämässäsi? Haluaisitko olla vielä onnellisempi? 


Täydennä seuraavat ydinvirkkeet kokonaisiksi kappaleiksi (ydinvirke on tummennettu):


2. Ihmissuhteet ovat onneni kannalta tärkeitä. Millaisia ovat tärkeimmät suhteesi muihin ihmisiin? Kenen kanssa vietät aikaa? Kuinka olet tutustunut ystäviisi? Mitä puuhailet ystävien kanssa? Millaisia ovat erityisen hyvät ja hauskat hetket? Millaisia hyviä muistoja sinulla on ystävistä ja perheenjäsenistä?

3. Myös harrastukset tekevät minut onnelliseksi. Mitä harrastat? Miksi? Mitä harrastuksesi on käytännössä? Kuinka kauan olet harrastanut asiaa? Miten haluaisit kehittyä harrastuksessasi? Mikäli sinulla ei ole harrastuksia, voit pohtia myös, millaiset harrastukset voisivat mahdollisesti tehdä sinut onnelliseksi. Huomaa, että vain mielikuvitus on rajana!

4. Lisäksi minulle tuottavat onnea....Täydennä kappale ja kuvaa tarkemmin muita onnenlähteitäsi.

5. Suurin onnea uhkaava tekijä on tällä hetkellä x. Kerro asiasta lisää. Miksi x tekee sinut onnettomaksi? Onko näin ollut aina? Anna myös käytännön esimerkkejä siitä, miten x vaikuttaa elämääsi. Miten suhtaudut x:ään? Haluaisitko päästä x:stä eroon? Jos haluaisit, miten tämä onnistuisi?

6. Muita onneani uhkaavia asioita ovat...Miksi juuri nämä asiat uhkaavat onneasi? Voiko niitä torjua? Miten paljon esimerkiksi oma asenteesi vaikuttaa asioihin?

7. Myös lopetuskappaleen tekemiseen on monia tapoja, mutta voit nyt valita esimerkiksi tulevaisuuteen viittaamisen: kerro lopetuskappaleessa, millaisista asioista uskot tulevasi onnelliseksi tulevaisuudessa, esimerkiksi ensi vuonna, aikuisena ja niin edelleen.


Mallialoituksia

Suoraan asiaan -aloitus:  Kerro, oletko nyt onnellinen ja perustele ajatuksesi. Mistä huomaat olevasi onnellinen tai onneton? Miten onnentunne vaihtelee elämässäsi? Haluaisitko olla vielä onnellisempi? 


Esimerkki tai kuvaus aloituksena: Istun suuren koivun alla ja aurinko täplittää iloisesti kasvojani. On kesän kuumin päivä ja olen rojahtanut nurmikolle lukemaan kirjaa. Kaikki tuntuu olevan ihmeellisen hyvin. Jopa perheemme koira, Kaiku, makaa vieressäni tyytyväisenä. Huomaan olevani onnellinen ja haaveilen, että tällaisia päiviä olisi enemmän, sillä usein onni tuntuu pakenevan käsistäni. Mikä kaikki lopulta tekee minut onnelliseksi?=> Kappale päättyy kysymykseen, joka rajaa esseen tarkastelun näkökulman ja kertoo näin lukijalle, mitä essee tulee käsittelemään.