Syvennetään novellianalyysia

 

a) Mikä on novellin aihe?

b) Kenen näkökulmasta novellin tapahtumat kerrotaan? Millainen kertoja novellilla on? Kenen tunteista ja ajatuksista taas emme saa tietää mitään varmaa?

b) Mikä ja millainen on novellin miljöö? Mitä miljöökuvauksen avulla kerrotaan alkoholisoituneesta veljestä? Perustele tekstiesimerkkien avulla.

c) Luonnehdi novellin veljesten keskinäistä suhdetta. Miten alkoholisoitunut mies suhtautuu veljeensä? Miten alkoholistin läheinen taas näkee alkoholisoituneen? Perustele tulkintasi.

d) Mitä saat tietää alkoholistin menneisyydestä?

e) Onko huoneeseen ilmestynyt pullo sinusta oikea vai onko pullo vertauskuvallinen? Jos pullo on vertauskuva, mitä se voisi symboloida?

f) Millaista pullossa on olla? Millaista on siis alkoholistin arki?

g) Millaisia teemoja novelli käsittelee?

h) Millaisia tunteita ja ajatuksia novelli sinussa herättää?


Jatkotehtävä:

a) Veljekset käyvät novellissa keskustelua sätkäpapereiden avulla. Saatte opettajalta paperin, johon veljesten keskustelu tallentuu. Toimikaa pareittain: toinen on veli pullon sisällä ja toinen veli pullon ulkopuolella. Veli pullon ulkopuolella aloittaa keskustelun, ja veli pullossa vastaa jne. Lukekaa lopuksi pieni syntynyt keskustelu luokalle.


Kirjoitetaan oma novellianalyysiMuotoiluohjeet:

-Fontti Arial tai Times New Roman

-Fonttikoko 12

-Riviväli 1,5


1. Laita tekstisi otsikoksi Analyysi Sisko Istanmäen novellista Sankarikalastaja.

2. Aloita analyysisi viittaamalla novelliin. Aloitusvirkkeen tulee olla seuraava: Sisko Istanmäen vuonna 2000 julkaistu novelli Sankarikalastaja on kertomus petollisuudesta. (Tässä tuodaan keskeinen teema esille.) Esittele tässä kappaleessa myös lyhyesti novellin päähenkilöt.

3. Kirjoita nyt kolmanteen kappaleeseen lyhyesti novellin juoni. Laita siis novellin tärkeimmät tapahtumat peräkkäin alusta loppuun saakka. Älä vielä paljasta, kuinka asiat perheessä todellisuudessa ovat.

4. Kerro neljännessä kappaleessa perheen isän ja "Hermannin" suhteesta. Miltä suhde näyttää päällepäin mutta mistä todellisuudessa on kyse? Mistä voi päätellä, että isä on petollinen?

5. Kerro viidennessä kappaleessa, kuinka perheen äiti suhtautuu isän kalaretkiin novellin kulussa. Pohdi myös, miksi äiti suhtautuu, kuten suhtautuu.

6. Kerro kuudennessa kappaleessa, kuinka perheen poika suhtautuu kalaretkiin. Kuinka suhtautuminen muuttuu ajan kuluessa? Mitä mieltä poika lopulta on isästään?

7. Kerro seitsemännessä kappaleessa, mitä mieltä itse olet novellin isän ja äidin toiminnasta ja ihmisten petollisuudesta yleensä.