Romantiikka ja kansallisromantiikka Löydät yhteisen luento-osion materiaalin täältä.

Tyyliharjoitus: Kirjoita realistinen ja romanttinen kuvaus

  • Kirjoita omasta huoneestasi noin kahden kappaleen mittainen realistinen kuvaus. Voit viedä kuvausta myös naturalismin suuntaan: voit kuvata hyvin tarkasti inhorealistisiakin yksityiskohtia.
  • Kirjoita omasta huoneestasi noin kahden kappaleen mittainen romanttinen kuvaus. Lisää siis arkiseen esimerkiksi salaperäistä hohdetta ja luo katseesi ulos myös huoneen ikkunasta, luontoon.


Kauhuromanttinen kuvaus

1. Aloita muodonmuutostarina kuvaamalla aivan tavanomaista ihmistä. Valitse käytätkö minä-kertojaa vai hän-kertojaa. Mikä on hahmosi nimi? Minkä ikäinen hän on? Miltä hän näyttää? Kuinka hän esimerkiksi pukeutuu ja millaisia esineitä hänellä on yleensä mukanaan? Mitä hän tekee työkseen? Millainen perhe hänellä on? Missä hän asuu? 

2. Laita hahmosi puuhailemaan jotakin aivan tavallista, esimerkiksi korjaamaan autoa, siivoamaan jne. Kirjoita selostus hahmosi toiminnasta. Mitä hän tekee ja millaisessa järjestyksessä? Miten tekeminen sujuu?

3. Päätä, millaiseksi kauhuromantiikan hahmoksi päähenkilösi muuttuu. Hahmosi toiminnan keskeyttävät ensimmäiset merkit muodonmuutoksesta. Millaisia muutoksia hahmon ulkonäössä tapahtuu? Miten hahmon ajattelu muuttuu? Millaisia tunteita hahmo käy läpi muodonmuutoksen aikana? Onko muutos hänelle odotettu vai odottamaton? Onko muutos hänestä hyvä vai huono asia?

4. Mitä hahmosi aikoo uudessa muodossaan tehdä? Mitä hän haluaa? 

Päätä tarinasi avoimeen lopetukseen, jossa hahmosi esimerkiksi katoaa pimeään yöhön...