2017-10-24

Varhaisia unelmia

Eräs kustantamo kyseli minulta taannoin, millaista haluaisin tulevaisuuden lukion oppimateriaalin olevan. Tämä tarjosi minulle erinomaisen mahdollisuuden reflektoida sitä, millaista oppimateriaalia itse haluaisin osata tuottaa. Eräät seikat kohoavat ylitse muiden:

1. Haluaisin kokonaisuuden, joka kattaa koko lukion oppimäärän. Tehtävät ja opetusteksti samassa paketissa. Mielettömästi tehtäviä. Mielettömästi mahdollisuuksia luoda omia opintopolkuja. Virikkeitä omille projekteille. Paljon mahdollisuuksia erilaisten oppijoiden huomioimiseen. Ohjausta oman oppimateriaalin etsimiseen.

2. Tehtävien on oltava muokattavissa. Tältäkin sivustolta suuri osa tuotoksista lentää roskiin tai ankarasti paranneltavaksi. Erilaisten ryhmien tarpeet ovat erilaisia.

3. Tehtävässä perusyksikkönä on teksti. Oppikirjasarja X ei mainoksen mukaan ole “sälää”, mutta nimenomaan sitä se on. 

Vielä on siis pitkä matka kuljettavana eikä perille pääse toivottavasti ikinä.

Minja - 08:13:31 | 1 kommentti

  1. Saga

    2018-02-28

    Mistä tälläisiä äidinkielen opettajia löytyy niin kuin sinä? Olen niin, niin pettynyt oman lapseni äidinkielen opetukseen lukiossa. Sinulla on upeat sivut ja mahtavat ohjeet esim. lukion ekaluokkalaisille, joille tekstitaidon tehtävät saattavat aluksi tuottaa pulmaa. Lapsellani oli juuri ekan äikän kurssin koe, jossa vaadittiin metaforisuuden oivaltamista ja kielen keinojen analyysiä, vaikka käsittääkseni ne ovat vasta toisen kurssin aihe. Sinä saat varmaan oppilaasi oikasti oppimaan!

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.