Kurkistuksia vieraisiin kulttuureihin


Olli Jalonen: Taivaanpallo (2018), n. 460 s.

Finlandia -palkinnon voittanut seikkailukertomus, joka sopii vaativammankin lukijan makuun. Teosta luonnehditaan esimerkiksi näin: (Tekstin lähde

Tähtitieteilijän oppipojan tie vie Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen. Loisteliaassa romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa.







 Olli Jalonen: Merenpeitto (2019), 461 s.

Mikäli pidit Taivaanpallosta, ihastut todennäköisesti myös Merenpeittoon, joka jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. Löydät lisää tietoa romaanista esimerkiksi  täältä.









 

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa (2007), n. 400 s. 

Tarina kahden naisen ystävyydestä sotien haavoittamassa Afganistanissa. Teoksessa käsitellään esimerkiksi sodan vaikutusta yhteisöön, naisen heikkoa asemaa ja perheväkivaltaa. Romaani on mukaansatempaava ja helppolukuinen. Vaikka teoksen teemat ovat raskaita, pilkahtelee sivuilla myös valoa ja naurua.









Katja Kaukonen: Lumikadun kertoja (2017), n. 260 s.

Romaani, joka kertoo, kuinka natsit vyöryivät Puolaan ja muuttivat tavallisen ihmisen arjen. Kaukonen ripottelee teokseensa slaavilaista mystiikkaa ja huumoriakin, mutta kokonaisuus on lohduton: lähes jokaisella hahmolla näyttää olevan edessään vain kuolema. Romaanissa ei ole selkeää juonikaavaa vaan kerronta koostuu välähdyksistä Lumikadun asukkaiden arjesta. Kertoja on salaperäinen hahmo, suojelija, jonka on tarkoitus pelastaa Lumikadun asukkaat, varsinkin lapset.







Roman Sentsin: Jeltysevit, erään perheen rappio (2015), n. 300 s.

Nykyistä Venäjää kuvaava teos kertoo heistä, jotka eivät osanneet ottaa iloa irti kommunismin luhistumisesta. Tavallisen virkamiesperheen isä irtisanotaan töistä, ja perhe joutuu muuttamaan maaseudulle nöyryyttäviin oloihin. Vähitellen toivottomuus ottaa valtaansa koko perheen, selviämisyritykset alkavat tuntua liian vaivalloisilta ja edessä on alamäki. Teos on synkästä aiheestaan huolimatta myös humoristinen ja viihdyttävä.







Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014), n. 300 s.

Suomeen päätyvän albaaniperheen monitasoinen tarina. Homoseksuaali päähenkilö työstää rooliaan miehenä ja maahanmuuttajana ja törmää matkalla monenlaisiin kissoihin. Romaani on palkittu ja keräsi kehuja myös englanninkielisenä käännöksenä. Teos sopii monitasoisen ja ajattelemaan haastavan kirjallisuuden ystävälle.







Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori (2017), n. 270 s. painoksesta riippuen

Meksikolaisessa vuoristokylässä nuorten elämä on raskasta: perheiden isät ovat paenneet rajan taa paremman tulvaisuuden toivossa, huumerikollisuus rehottaa ja kylän kauneimmat tytöt voidaan milloin tahansa siepata varakkaiden huumeparonien käyttöön. Teos on helppolukuinen eikä ainoastaan synkistelyä vaikeiden aiheiden ympärillä - mukaan mahtuu nuoruuden riehaa, ystävyyttä ja rakkauttakin.