True crime

True crime -kirjallisuudella eli tositapahtumiin perustuvalla jännityskirjallisuudella on oma vannoutunut kannattajakuntansa, mutta on hyvä huomata, että true crime -kirjallisuus on monesti varsin raakaa eikä sovi herkälle lukijalle. Mikäli valitset luettavaksesi true crime -teoksen, teet sen omalla vastuullasi.


Gregg Olsen: Äitimme oli sarjamurhaaja (2022), 364 s.

Amerikkalainen Shelly Knotek on poikkeuksellisen kaunis ja hurmaava nainen, joka saa kolme tytärtä. Kukaan ei saa tietää karmeuksista, joita lapsien syrjäisessä kotitalossa tapahtuu. Teos on mukaansatempaava ja sen on löytänyt myös laaja lukijakunta.








Paul Granholm: Paluu helvetistä - Kimmo Harjulan uskomaton tarina (2020), 94 s.

Kimmo harjula ei saa elämälleen lupaavia lähtökohtia: sadistinen isä dominoi koko perhettä, ja poika ajautuu jo varhain rikoksen poluille. Kyse on kuitenkin toivoa tuovasta selviytymistarinasta.









Tara Koivukoski: Rikottu enkeli - nainen bikereiden maailmassa (2020), 346 s.

Omaelämäkerrallinen teos naisesta, joka joutuu elämässään uudelleen ja uudelleen monenlaisen väkivallan kohteeksi. Kaltoinkohdeltu Tara löytää turvapaikan moottoripyöräjengien luota ja avaa teoksessa jengiläisten arkea näkökulmasta, joka ei ole tuttu uutisista. Teoksen kieli on aika kömpelöä mutta tämä häirinnee vain tarkkaa lukijaa. Väkivaltainen ja ahdistava kokonaisuus herättää ajattelemaan - ja myös kritisoimaan Taran ajattelua. 








Mercedes Bentso: Ei koira muttei mieskään (2019), 320 s.


Tässäpä oiva elämäkerta lukijalle, jota elämän pimeät puolet kiehtovat. Mukaan rap -artistin nuoruuteen mahtuu rajua koulukiusaamista, seksuaalista hyväksikäyttöä, tuhoavia parisuhteita, huumeriippuvuutta ja yleistä tunne-elämän sekavuutta. Toivoakin on - esimerkiksi musiikki on oivallinen ilmaisukanava purkaa omia tunteita.