Impressio


Vincent van Gogh (1889)

Impressio romaanin pohjalta

1. Kerro ensin, miksi valitsit juuri tämän teoksen. Mikäli ope suositteli teosta sinulle, voit pohtia, miksi juuri sinulle suositeltiin tätä kirjaa ja olivatko suositteluperusteet oikeaan osuvia. Oliko sinulla ennakkokäsityksiä kirjailijasta, teoksen tyylistä tai teemoista? 

2. Kirjoita teoksen keskeisistä seikoista. Kuvaa esimerkiksi juonta, henkilöhahmoja, miljöötä ja teemoja. Sinun ei tarvitse käydä teosta mekaanisesti läpi avainkäsitteiden avulla, vaan lähtökohta on nyt oma lukukokemuksesi. Esittele seikkoja, jotka vaikuttivat erityisesti sinuun, ihastuttivat, ärsyttivät, herättivät hämmennystä. 

3. Käsittele laajemmin jotakin sinua koskettanutta teoksen kohtaa ja henkilöhahmoa, johon samastuit tai joka herätti erityisesti kielteisiä tunteita. Miksi juuri nämä teoksen elementit koskettivat sinua? Mistä tunnereaktiosi johtuivat?

4. Erittele omaa lukukokemustasi kokonaisuudessaan. Miksi lukukokemuksestasi tuli sellainen kuin tuli? Miten oma lukijahistoriasi vaikutti lukukokemukseesi? Vastasiko teos odotuksia, joita olit sille asettanut? Mitä uutta teos sai sinut ajattelemaan?

5. Otsikoi tekstisi niin, että otsikko tiivistää jotakin olennaista lukukokemuksestasi ja romaanista. "Impressio" ei ole hyvä otsikko.

Huomaa, että impressio ei ole kirja-arvostelu. Lähtökohtana on nimenomaan oman lukukokemuksesi ja siihen vaikuttaneiden tekijöiden pohdinta; voit kertoa esimerkiksi laajemminkin itsestäsi ja elämästäsi, kunhan kertomasi on lukukokemuksesi kannalta olennaista. 


Impressio (helppo versio): Täydennä virkkeet kokonaisiksi ja jatka ajatusta niin, että syntyy yhtenäinen teksti.

1. Kappale

Valitsin juuri tämän teoksen, koska...

En olisi ainakaan valinnut teosta, joka...

Olisin voinut valita myös...


2. Kappale

Teoksen kiinnostavin henkilö oli minusta X, koska....

Pidin X:ssä erityisesti siitä, että hän...

En pitänyt siitä, että hän...


3. Kappale

Teoksen mieleenpaivun tapahtuma oli se, kun...

Tapahtuma jäi mieleeni erityisesti siksi, että...


4. Kappale

Teoksen tylsin kohta oli mielestäni se, kun...

Kohta oli minusta tylsä, koska...


5. Kappale

Lukukokemukseni kokonaisuudessaan oli...

Suosittelisin teosta...